Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Процедура скасування кваліфікованого сертифіката

опубліковано 24 листопада 2022 о 09:23

Сектор реєстрації користувачів Головного управління ДПС у Чернігівській області нагадує, що скасування кваліфікованого сертифіката ключа є достроковим припиненням його чинності. Скасовані сертифікати ключів поновленню не підлягають.

Часом скасування кваліфікованого сертифіката вважається час зміни його статусу в реєстрі сертифікатів Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС.

Клієнт зобов’язаний невідкладно звернутися до Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг за скасуванням кваліфікованого сертифіката у разі:

-         компрометації особистого ключа користувача (факт або обґрунтована підозра того, що особистий ключ став відомий іншим особам, втрата можливості подальшого використання особистого ключа із будь-яких обставин, зокрема, втрата або пошкодження носія ключової інформації тощо);

-          зміни відомостей, зазначених у кваліфікованому сертифікаті;

-          виявлення помилок у реквізитах кваліфікованого сертифіката тощо.

     Для скасування кваліфікованого сертифікату клієнт може скористатися одним із перелічених способів:

1)                    Скасувати кваліфікований сертифікат за електронним запитом.

    Зазначена процедура не потребує оформлення паперових документів та відвідування відокремленого пункту реєстрації Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Головного управління ДПС у Чернігівській області та здійснюється цілодобово за допомогою кваліфікованого засобу електронного підпису чи печатки «ІІТ Користувач ЦСК-1» та особистого ключа користувача.

      Процедура скасування власного кваліфікованого сертифіката за електронним запитом наведено в п.п.5.11. п.5 Настанови користувача «ІІТ Користувач ЦСК-1» та у «Відеоінструкції по скасуванню кваліфікованих сертифікатів за електронним запитом».

      Інформування користувача про скасування здійснюється в режимі реального часу.

2)        Подати письмову заяву до кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг за встановленою формою.

    Письмова заява подається до Кваліфікованого надавача Головного управління ДПС у Чернігівській області ДПС за встановленою формою протягом робочого дня.

    Додатково надається засвідчена власником копія паспорта громадянина України або іншого документа, який унеможливлює виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

      Заяву про зміну статусу кваліфікованого сертифіката відкритого ключа можна завантажити на офіційному інформаційному ресурсі Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС (www.acskidd.gov.ua) в розділі «Скасування, блокування, поновлення сертифікатів».

3)    Скасувати кваліфікований сертифікат у телефонному режимі.

      Заява в усній формі подається клієнтом (підписувачем) до Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС засобами телефонного зв’язку за номером (044) 284-00-10, при цьому користувач повинен повідомити адміністратору реєстрації наступну інформацію:

-          ідентифікаційні дані власника та серійний номер кваліфікованого сертифіката;

-          ключову фразу голосової автентифікації.

Заява в усній формі приймається тільки у випадку позитивної автентифікації (збігу голосової фрази та ідентифікаційних даних користувача з інформацією в реєстрі сертифікатів).