Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо зміни граничних термінів подання річної податкової декларації для платників загальної системи оподаткування

опубліковано 28 грудня 2022 о 15:51

Пунктом 4 частини другої ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) встановлено, що платники єдиного внеску зобов’язані подавати звітність, у тому числі про основне місце роботи працівника, про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Змінами внесеними Законом України від 15.08.2022 року №2520-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії  Російської Федерації проти України» підпункт 49.18.4 п.49.18 ст. 49 ПКУ доповнено словами «у тому числі самозайнятих осіб».

Відповідно до внесених змін, фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) подають податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ.

Отже, фізичні особи - підприємці, загальної системи оподаткування, подають у складі податкової декларації про майновий стан і доходи за податковий звітний період 2022 рік Додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» до 1 травня 2023 року.