Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю

опубліковано 06 лютого 2023 о 14:13

Наказом Міністерства фінансів України від 15.02.2022 року №83 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності» внесено зміни до Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (далі- Декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560.

Оновлена форма Декларації  використовується для складання звітності з 01.01.2023.

Основні зміни щодо заповнення Декларації:

1. Передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі - КАТОТТГ) замість коду за Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ). Відповідно у Декларації код КОАТУУ (10 символів) замінюється на код КАТОТТГ (19 символів) (рядок 7 Декларації).

2. Запроваджена позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Заповнюється цей рядок лише у разі проставляння відповідної відмітки про подання «уточнюючої» Декларації.

3. Розширено перелік правовстановлюючих документів, які є підставою для оподаткування, зокрема, якими посвідчується право на земельні частки (паї) платника. Додано вид права за кодом 4 – «право на земельну частку (пай)» (колонка 3 розділу І Декларації).

3.  Декларація містить такий показник як «період володіння/користування земельною ділянкою» (колонки 7 – 8 розділу І Декларації, колонки 8 – 9 розділу ІІ Декларації).

4.  Декларацію доповнено інформацією щодо:

4.1  кодів за КАТОТТГ адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонки 10 – 11 розділу І Декларації, колонки 11 – 12 розділу ІІ Декларації);

4.2 терміну користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20-21 розділу І Декларації);

4.3 дати закінчення терміну дії договору оренди (дд.мм.рррр) (колонка 7 розділу ІІ Декларації);

4.4 нарахованих до збільшення суми податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІІ Декларації).

Звертаємо увагу, за наявності у платника податку кількох об’єктів оподаткування, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, що входять до складу різних територіальних громад, а отже, відповідають різним кодам за КАТОТТГ адміністративно-територіальних одиниць, якщо такі адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним податковим органом, то кількість Декларацій має відповідати кількості адміністративно-територіальних одиниць.