Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків: Щодо визначення податкового (звітного) періоду у 2023 році

опубліковано 25 травня 2023 о 09:05

Інформуємо щодо визначення податкового (звітного) періоду у 2023 році для платників податку на прибуток підприємств, які є виробниками сільськогосподарської продукції (основний вид діяльності згідно з КВЕД-2010 - клас 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці)) та перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування з 01.01.2022, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за 2022 рік, перевищує 40 мільйонів гривень.

Згідно із змінами, внесеними Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який набрав чинності з 01.01.2022, відповідно до п.п. 291.51.! п. 291.5 і ст. 291 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи, зокрема, суб’єкти господарювання, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 належить до класів 01.47 (розведення свійської птиці), 01.49 (у частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12 (виробництво м’яса свійської птиці).

Також у порядку, встановленому п. 57 підрозд. 4 розд. XX Кодексу, з 01.01.2022 тимчасово, до 01 січня 2027 року, звільняється від оподаткування прибуток. сільськогосподарських товаровиробників, що провадять виключно такі види діяльності згідно з КВЕД-2010: клас 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці, за винятком вирощування курей, одержування

яєць курей та діяльності інкубаторних станцій з вирощування курей); клас 01.49 (у частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та клас 10.12 (виробництво м’яса свійської птиці, за винятком виробництва м’яса курей, витоплювання жиру курей, забою, оброблення та фасування м’яса курей), а також здійснюють діяльність з реалізації власно виробленої (вирощеної) такої продукції* (за винятком м’яса курей).

Відповідно до п.п.14.1.235 п.14.1 ст.14 Кодексу сільськогосподарський товаровиробник - це юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа - підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власно виробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, як встановлено п. 137.4 ст. 137 Кодексу, крім випадків, передбачених п. 137.5 цієї статті, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, крім, зокрема, виробників сільськогосподарської продукції, які можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року.

Для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 відсотків загальної суми доходу.

Річний податковий (звітний) період на підставі підпунктів «а» — «в» п. 137.5 ст. 137 Кодексу встановлюється, зокрема, для таких платників податку:

платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток' на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

виробників сільськогосподарської продукції;

платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період, не перевищує 40 мільйонів гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Враховуючи зазначене, для виробників сільськогосподарської продукції, які у 2022 році перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування, не обрали річний податковий період для податку на прибуток підприємств, який починається з 01 липня 2022 року і закінчується 30 червня 2023 року, та у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за 2022 рік, перевищує 40 мільйонів гривень, застосовуються у 2023 році такі податкові (звітні) періоди для податку на прибуток підприємств: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

 

За матеріалами  листа ДПС України №8772/7/99-00-04-03-01-07 від 21.04.2023.