Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громадська рада при Головному управлінні ДПС у Чернігівській області провела чергове засідання

опубліковано 26 травня 2023 о 09:27

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області відбулось засідання Громадської ради у дистанційному режимі. Участь у засіданні взяв заступник начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Руслан Погрібний. Голова Громадської ради Дмитро Адаменко та члени Громадської ради долучилися у режимі Zoom.

Це було тематичне засідання, яке організоване у зв’язку з набранням чинності 6 травня 2023 року Закону України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».  

У своєму виступі Руслан Погрібний коротко поінформував присутніх про  те, що Законом № 3050-ІХ змінено механізм визначення переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Про справляння плати за землю та податку на нерухомість з юридичних осіб, а також надання податкових пільг із сплати місцевих податків та зборів розповіла начальник відділу адміністрування рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Ірина Буглак. Вона детально зупинилась на випадках, коли не нараховується та не сплачується плата за землю. Зазначила, що закон № 3050 визначає можливість уточнення податкових зобов’язань з плати за землю, задекларованих до набрання чинності Законом № 3050, шляхом подання уточнюючих розрахунків до раніше поданих податкових декларацій по платі землю за 2022 рік та 2023 рік. Звернула увагу, що платники плати за землю, які надаватимуть до контролюючих органів уточнюючі податкові декларації за звітні (податкові) періоди, що припадають на період дії воєнного стану, не нараховують штрафні санкції та пеню.

Заступник начальника управління-начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій, спрощеної системи оподаткування та розгляду звернень Тамара Пищур у своєму виступі роз’яснила щодо нарахування та сплати єдиного податку четвертої групи з площі сільськогосподарських угідь, земель водного фонду, що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, у податкових періодах, коли на територіях, на яких розташовані такі сільськогосподарські угіддя, землі водного фонду, ведуться активні бойові дії або території тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації.

Начальник управління оподаткування фізичних осіб Світлана Волкова поінформувала присутніх про зміни, які стосуються оподаткування нерухомості та земельного податку для громадян та фізичних осіб -підприємців.

У ході засідання від представників громадськості надходило багато уточнюючих запитань, на які податківці надали вичерпні відповіді.