Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування відповідальності за неподання або несвоєчасне подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 05 червня 2023 о 14:18

Платник податку – фізична особа зобов'язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи для платників податку на доходи фізичних осіб - до 01 травня 2023 року, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу.

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу.

Так, згідно з п.п. 69.9 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім, зокрема дотримання строків подання звітності та/або документів (повідомлень).

При цьому за неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ст. 49 Кодексу) або несвоєчасне подання, зокрема, платником податків податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов'язок подання якої до контролюючих органів передбачено Кодексом, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 Кодексу).

Зауважуємо, що у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконувати свої податкові обов'язки, зокрема щодо подання звітності, підтвердженої за процедурою, визначеною наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225 «Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, та переліків документів на підтвердження», такі платники податків звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності, але з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, а ті у яких відновилася така можливість, за умови їх виконання протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

Крім того, відповідно до ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання громадянами, зокрема декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Детальніше на вебпорталі ДПС за посиланням: http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/informatsiyni-povidomlennya/681883.html