Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання оподаткування юридичних осіб проінформували платників під час вебінару

опубліковано 27 березня 2024 о 11:14

На базі Комунікаційної податкової платформи відбувся черговий інформаційний захід для платників податків Чернігівщини. У онлайн заході взяли участь фахівці Головного управління ДПС у Чернігівській області, представники інститутів громадянського суспільства та мешканці територіальних громад.

Відкрила захід Тамара Пищур, заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб – начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій, спрощеної системи оподаткування та розгляду звернень управління оподаткування юридичних осіб.

Тамара Пищур пояснила  питання визначення мінімального податкового зобов’язання. Фахівець розглянула категорії  сільськогосподарських земель, на які  поширюється звільнення від нарахування  МПЗ, зокрема за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв'язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Також висвітлила особливості нарахування МПЗ при зміні систем оподаткування, особливості обчислення МПЗ у 2024 році: значення коефіцієнта для мінімального податкового зобов’язання, коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель при обчисленні загального мінімального податкового зобов'язання за 2023 рік та інше.

Платникам було роз’яснено особливості заповнення розд. І і ІІ додатка 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до звітної та загальної податкової декларації платника ЄП четвертої групи, якщо земельні ділянки сільськогосподарського призначення розташовані на території різних територіальних громад, які обслуговуються різними контролюючими органами. Розглянуто порядок  подання уточнених  декларацій  у разі самостійного  виправлення помилок.

Неллі Крись, заступник начальника відділу моніторингу операцій і ризиків та роботи з ризиками управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків пояснила порядок реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних згідно Постанови КМУ від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (із змінами і доповненнями).  Озвучила критерії ризиковості та пояснила права платника та його подальші дії у випадку зупинки реєстрації податкових накладних. 

На запитання, що надійшли від платників під час заходу, було надано вичерпні відповіді.