Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Представники Мінфіну та ДПС у рамках програми Світового Банку взяли участь у навчально-практичному семінарі з питань міжнародного оподаткування

опубліковано 12 квітня 2024 о 16:46

У рамках Програми Світового Банку щодо підтримки України з питань міжнародного оподаткування відбувся навчально–практичний семінар, в якому взяли участь представники Міністерства фінансів України та Державної податкової служби України.

Під час семінару експертами Світового Банку, Організації економічного співробітництва та розвитку (далі – ОЕСР), програми «Податкові інспектори без кордонів» (TIWB) та іноземними колегами податкових служб з Республіки Австрії, Королівства Швеції, Французької Республіки, Сполученого Королівства Великої Британії, Північної Ірландії надано кваліфіковану експертну допомогу шляхом обміну досвідом стосовно запровадження та принципів застосування положень Директив ЄС щодо запобігання ухиленню від оподаткування (ATAD), загального правила проти податкових зловживань (GAAR), проведення перевірок, зокрема, платників податків, які входять до складу міжнародних груп компаній з питань дотримання принципу «витягнутої руки».

Окрему увагу приділено практичним кейсам щодо нематеріальних активів, фінансових операцій та внутрішньогрупових послуг, а також віднесення прибутку до постійного представництва.

Крім цього, представники ДПС презентували матеріали щодо стану впровадження норм трансфертного ціноутворення, що супроводжується імплементацією до Податкового кодексу України окремих принципів Настанов ОЕСР щодо ТЦ для транснаціональних компаній та податкових служб у редакції 2022 року, кроків Плану дій BEPS, приєднанням до стандартів CRS/CbC та інших заходів, спрямованих на Євроінтеграцію.

Також поділились досвідом та порядком організації роботи із надання індивідуальних податкових консультацій та питаннями, які виникають у платників податків у даній сфері.

За підсумками зустрічі учасниками визначено пріоритетні напрями роботи, у тому числі за дотриманням принципу «витягнутої руки» шляхом використання ризикорієнтованих підходів і стимулювання платників до добровільного податкового комплаєнсу.

Загалом семінар сприяв підвищенню професійних навичок всіх його учасників, а отримані знання та досвід будуть використані при проведенні роботи щодо вдосконалення нормативно-правової бази з питань міжнародного оподаткування.

Учасниками заходу наголошено на важливості подальшої співпраці та обміну досвідом.