Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо виправлення додатка з ЄСВ до податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця

опубліковано 26 квітня 2024 о 14:04

Відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-УІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон), фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, визначені платниками єдиного внеску.

Для платників, які обрали спрощену систему оподаткування, базою нарахування єдиного внеску для платників є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (пункт 3 частини першої статті 7 Закону).

Пунктом 4 частини другої статті 6 Закону визначено, що платник єдиного внеску зобов’язаний подавати звітність, у тому числі про основне місце роботи працівника, про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до цього Закону, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України. Форма, за якою подається звітність про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом України та Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752) (далі – Декларація), у складі якої передбачено подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органу ДПС за основним місцем обліку платника єдиного внеску.

Якщо платником, помилково подано Декларацію з типом «Звітна», яка містить у своєму складі Додаток 1«Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1), в якому самостійно визначено базу нарахування єдиного внеску та суми, що підлягають сплаті, то такий платник подає нову Декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання Декларації за такий самий звітний період з типом Декларації «Звітна нова». При цьому обов’язково заповнюються всі рядки та графи розд. 9 Додатка 1 за період, визначений у графі 8 (примітка 1 Додатка 1 до Декларації).

При поданні Декларації з виправленими показниками після закінчення граничного строку подання Декларації платником зазначається тип декларації «Уточнююча».

При цьому обов’язково заповнюються всі рядки та колонки розд. 9 Додатка 1 до Декларації за період, визначений у графі 8.

Для визначення уточнених зобов’язань зі сплати єдиного внеску заповнюється розд. 10 Додатка 1 (примітка 2 Додатка 1 до Декларації).