Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація заробітної плати та трудових відносин сприятиме міцній обороні України та забезпечить розвиток економіки

опубліковано 14 серпня 2024 о 16:04

На сьогоднішній день актуальним є питання легалізації виплати заробітної плати та оформлення трудових відносин між найманим працівником та роботодавцем. Не завжди відносини між роботодавцем та найманим працівником відповідають нормам чинного законодавства.

Виплата заробітної плати за «тіньовими» схемами - це ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору, які під час повномасштабної війни вкрай необхідні для нашої країни.

Ухиляючись від офіційного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавці мінімізують сплату єдиного внеску, тим самим позбавляють своїх працівників можливості отримати належне пенсійне забезпечення. 

Неофіційні трудові відносини, несплата внесків до Пенсійного фонду в результаті призводять до відсутності оплати лікарняних та відпусток, і це далеко неповний перелік порушень трудового законодавства роботодавцями, які нехтують своїми обов’язками та позбавляють своїх працівників права на соціальний захист.

Справа в тому, що тільки при отриманні працівником офіційної заробітної плати, яка буде не менше законодавчо встановленого мінімального розміру та сплаті роботодавцем мінімального страхового внеску, обчисленого з заробітної плати, працівнику буде зараховано стаж за цілий місяць. При погоджені  робітника на  половину  мінімальної заробітної плати, його стаж зменшується також на половину.

Для нашої країни, в час повномасштабної війни, легалізація найманої праці сприятиме збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів та цільових фондів, що забезпечить міцну оборону України та розвиток економіки.