Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання застосування РРО/ПРРО: Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товарів з доставкою товарів через служби доставки

опубліковано 28 січня 2022 о 13:15




Відповідає головний державний інспектор відділу фактичних перевірок управління аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області Катерина Кисленко.

У  разі продажу товарів з повною передоплатою на поточний рахунок продавця у форматі IBAN фіскальний чек через РРО/ПРРО може не видаватись.  В поштове відправлення вкладається документ на товар: товарний чек, накладна, тощо.

У разі здійснення попередньої оплати з використанням платіжних карток продавця, така операція є розрахунковою у розумінні Закону №265/95-ВР і вимагає видачу фіскального чеку, який може бути вкладений в поштове відправлення або надісланий покупцю в інший спосіб (на електронну пошту, мобільний телефон тощо).

У разі оформлення продажу товарів з післяплатою (накладний платіж) необхідність застосовування РРО/ПРРО залежить від умов договору між продавцем і перевізником. Обов’язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним в момент здачі товару перевізникові або організації зв’язку для доставки покупцеві (частина 2 статті 664 Цивільного кодексу України). Продавець у такому випадку вкладає в поштове відправлення документи на товар (товарний чек, накладна, тощо). У цьому випадку розрахунки здійснюються в місці отримання товару між покупцем і перевізником, який повинен видати фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної картки. В подальшому розрахунки за товар здійснюються між продавцем та перевізником згідно укладеного договору. Якщо перевізник перераховує кошти продавцю на поточний рахунок (з реквізитами IBAN) РРО/ПРРО не застосовується, в іншому випадку продавець зобов’язаний видати фіскальний чек на товар покупцю шляхом надсилання на електронну пошту, мобільний телефон тощо.