Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пресконференція на тему "новації у застосуванні РРО з 2022 року"

опубліковано 28 грудня 2021 о 15:12




З 1 січня 2022 року вступають у дію норми законодавства щодо розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій. Про це йшлося під час пресконференції у головному управлінні ДПС у Чернігівській області.

Заступник начальника Головного управління Ольга Корнієвська пояснила, які саме зміни чекають на підприємців у сфері застосування РРО з нового року. Зупинилася на порядку проведення податкових перевірок та обмеженнях, встановлених на час карантину.     

Ольга Корнієвська зазначила, що з початку 2022 року в обов’язковому порядку застосовують РРО -  фізичні особи-підприємці 2 та 3 груп (не залежно від обсягу доходу за  умови здійснення розрахункових  операцій). Натомість, фізичні особи-підприємці 1 групи не застосовують РРО та не ведуть облік товарних запасів.

При яких саме розрахунках необхідно використовувати касові апарати пояснив заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Валерій Коваль. Отже, реєстратори розрахункових операцій (РРО та ПРРО) застосовуються при розрахунках готівкою, через POS-термінал із застосуванням електронних платіжних засобів (ЕПЗ), через програмно-технічний комплекс самообслуговування не банківської  установи (готівка та ЕПЗ), у дистанційній торгівлі з ЕПЗ, у тому числі  виключно електронні розрахунки через системи LiqPay, Portmone, iPay, Приват24,  Монобанк, Ощад24/7.

Не потрібно застосовувати РРО при перерахуванні коштів з рахунку суб'єкта господарювання на рахунок суб'єкта господарювання, перерахуванні коштів через касу банку, через програмно-технічний комплекс самообслуговування банку (готівка та ЕПЗ).

Начальник відділу організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг, ведення Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, розгляду звернень державних органів управління електронних сервісів Інна Чумакова повідомила, що Державна податкова служба України створила та запустила спеціальне безкоштовне програмне забезпечення для використання програмних РРО. За допомогою смартфону зі встановленою спеціальною програмою можна, наприклад, відкрити зміну, внести розмінну монету, формувати чеки та підсумкові звіти (X- та Z-звіти). При цьому кожен створений чек буде реєструватися фіскальним сервером ДПС, а звітність відправлятиметься до ДПС автоматично. Пояснила Інна Чумакова як здійснюється реєстрація програмного та класичного РРО.

Ольга Корнієвська також нагадала, що наразі триває кампанія одноразового добровільного декларування доходів громадян. Можливість задекларувати доходи, з яких не були сплачені податки, громадяни мають до вересня 2022 року.  

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»