Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Жителям Менщини розповіли про декларування доходів

опубліковано 18 жовтня 2022 о 14:49

Під час чергової зустрічі начальника Менської  ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області  Людмили Добридень з платниками   обговорено новації , а також актуальні питання податкового законодавства.

Зокрема, присутнім на зустрічі  роз’яснено нюанси оподаткування доходу, отриманого платником податку у спадщину чи дарунок.

Начальник інспекції  наголосила, що відповідно до п. 174.6 ст. 174 Податкового кодексу України (далі- ПКУ) об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV ПКУ для оподаткування спадщини.

Згідно з п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відсотків).

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Людмила Добридень відповіла на запитання платників щодо можливості отримання ними податкової знижки за певні види витрат, що здійснювалися минулого року, а також інформувала про особливості проведення одноразового добровільного декларування активів, зокрема повідомила про продовження його термінів до 1 березня 2023 року.

Як зазначила керівник інспекції, метою кампанії одноразового декларування є надання можливості усім охочим легалізувати неоподатковані активи за зниженими ставками збору та розповіла, які активи необхідно задекларувати, які ставки одноразового збору та терміни сплати податку. Також зазначила, у разі, якщо декларант з певних причин не спроможний сплатити одноразово усю суму збору, то він може скористатися розстроченням платежу.

Також,  під час зустрічі головний державний інспектор Менської ДПІ  Любов Роговенко надала практичну допомогу щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи за допомогою ІТС «Електронний кабінет».