Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ніжинське упраління: як позбавитися фізичній особі статусу підприємця, якого було набуто до 01.07.2004

опубліковано 03 грудня 2019 о 15:51

Згідно з частиною восьмою статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі - Закон про реєстрацію) фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі Єдиний державний реєстр) запису про. державу реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.      Слід зазначити, що функціонування та формування Єдиного державного реєстру розпочалося з набранням чинності Закону України від 15,05.2003 № 755-ІУ «Про державну. реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», тобто з 01.07.2004.

Прикінцевими положеннями вищезазначеного Закону було визначено, що державний реєстратор протягом 2004-2005 років при надходженні від юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців реєстраційної картки, відповідно до вимог статті 19 цього Закону, зобов'язаний був провести заміну раніше виданих їм свідоцтв про державну реєстрацію на свідоцтва про державну реєстрацію єдиного зразка, а також відповідно до вимог статті 19 цього Закону, провести включення відомостей про діючі юридичні особи та фізичних осіб - підприємців і видати їм виписку з Єдиного державного реєстру.

На сьогодні відповідно до частини другої статті 18 Закону про реєстрацію включення відомостей про фізичну особу - підприємця, зареєстровану до 01.07.2004, відомості про яку не містяться в Єдиному державному реєстрі, відбувається на підставі заяви про державну реєстрацію включення відомостей про фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру.

Таким чином, з 01.07.2004 проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця можливе лише стосовно фізичної особи - підприємця, відомості про яку містяться в Єдиному державному реєстрі.       

З огляду на зазначене, фізичні особи - підприємці, стосовно яких не проводилася державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця (у тому числі до створення Єдиного державне» реєстру), не втратили статусу фізичної особи - підприємця.