Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чернігівське управління роз"яснює: замість коду у паспортах - відмітка про відмову

опубліковано 11 грудня 2019 о 18:00

Майже кожен громадянин України має свій індивідуальний ідентифікаційний код. Або, як правильно, - реєстраційний номер облікової картки платника податків. Такий код, приміром, нічим не відрізняється від серії і номера паспорта, свідоцтва про шлюб чи будь-якого іншого подібного документа. Проте багато українців і, зокрема, мешканців нашого регіону, вбачають у цьому коді дещо більше за ідентифікацію, і часто відмовляються від коду. Через свої релігійні переконання. Замість коду у їхніх паспортах стоїть відмітка про відмову.

За інформацією начальниці Чернігівського управління Головного управління ДПС у Чернігівській області Тетяни Рубан, у Чернігівській області на теперішній час  зареєстровано 1309 фізичних осіб, які мають відмови від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків. Станом на 1січня 2019 року таких осіб було  1240. Це свідчить про те, що протягом року кількість тих, які відмовилися від реєстраційного номера, збільшилася на 69 осіб.

Як зазначила податківець, на теперішній час Державна податкова служба веде два реєстри фізичних осіб. У одному обліковуються фізичні особи за реєстраційним номером облікової картки (ідентифікаційним кодом), у другому, окремому реєстрі, обліковуються за паспортними даними -  за прізвищем, ім’ям і по батькові.

Проте, до набрання чинності Податковим кодексом України, діючий на той момент порядок реєстрації фізичних осіб - платників податків та інших обов’язкових платежів та присвоєння їм ідентифікаційних номерів (Закон України від 22 грудня 1994 року № 320/94-ВР) визначав лише процедуру внесення відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера до паспорта фізичної особи.

З 01.01.2011 облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру (є складовою частиною Державного реєстру) за прізвищем, ім’ям, по батькові, серією та номером паспорта. До паспортів зазначених осіб вноситься відмітка, яка свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта (наказ Міністерства фінансів України 29.09.2017 № 822).

Фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов’язана особисто подати до відповідного контролюючого органу Повідомлення за формою № 1П , яке є водночас заявою для обліку в окремому реєстрі Державного реєстру, та пред’явити паспорт або документ, на підставі якого оформлюється паспорт вперше.

         Враховуючи зазначене, фізичні особи – платники податків, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера, проставлену до набрання чинності Податковим кодексом України, тобто до 2011 року, та які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повинні звернутися до контролюючого органу для взяття на облік в окремому реєстрі Державного реєстру та внесення до паспорта відмітки про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта відповідно до вимог чинного законодавства, тобто  подати Повідомлення за формою № 1П.

 

Нагадаємо, що подати повідомлення про взяття на облік в окремому реєстрі Державного реєстру можна в Центрі обслуговування платників Чернігівського управління ГУ ДПС у Чернігівській області за адресою: вул. Кирпоноса, 28, вікно № 9, м. Чернігів,  телефон для довідок: (0462) 65-28-13.