Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чернігівське управління: правом на отримання податкової знижки скористалися 1500 осіб

опубліковано 11 грудня 2019 о 17:57

Під час кампанії декларування податкові декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи, а також особи, які мають право добровільно подати декларацію для застосування права на податкову знижку.

На сьогодні близько 1500 осіб вже скористалися правом на отримання податкової знижки. Задекларована сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню – понад 3 млн гривень.

Як пояснила заступниця начальниці Чернігівського управління Головного управління ДПС у Чернігівській області Юлія Романенко, право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України.

Так, протягом цього року подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які, зокрема, понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Тобто, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.

Отже, якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків, він може до 29 грудня 2019 року подати декларацію, в якій зазначити суму отриманих доходів та суму коштів, які були сплачені на освітні послуги, для отримання податкової знижки.

Оформити податкову знижку може і сам студент (якщо він має офіційний заробіток, з якого сплачує податки) або його член сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік, діти).

Розмір податкової знижки складе 18 відсотків від вартості навчання. Під час розрахунку відшкодування враховуються фактичні витрати понесені в звітному році.

Для прискорення повернення витрачених коштів необхідно подати наступний перелік документів до податкової служби за місцем реєстрації: декларацію про майновий стан і доходи; паспорт; ІПН (ідентифікаційний код; довідку про заробітну плату; копію договору з навчальним закладом; копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за навчання; документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина - свідоцтво про шлюб; зазначити в декларації реквізити рахунку для перерахування відшкодування.

Слід мати на увазі те, що витрати на здобуття освіти за кордоном відшкодуванню не підлягають.

Крім того, у цьому році платник податку має право на податкову знижку,  якщо у 2018 році він сплачував за  виховання та навчання  своєї дитини у дошкільному закладі (приватному садочку). Така податкова знижка надається за витратами, понесеними після 28 липня 2018 року ( після набрання чинності Законом України від 3 липня 2018 року № 2477 «Про внесення змін до Податкового кодексу України) на виховання та навчання дитини в дошкільному закладі освіти, що має відповідну ліцензію, та за умови підтвердження фактично сплачених платником податків коштів платіжними та розрахунковими документами.