Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Землекористувачами м. Ніжина, а також Ніжинського, Бобровицького, Борзнянського, Козелецького та Носівського районів сплачено 88,2 млн грн податку

опубліковано 08 липня 2020 о 13:56

За січень – червень 2020 року надходження плати за землю від землекористувачів м. Ніжина, а також Ніжинського, Бобровицького, Борзнянського, Козелецького та Носівського районів склали понад  88,2 млн грн., з яких лише у червні місцеві бюджети отримали понад 24,6 мільйона  гривень.

Із загальної суми надходжень за шість  місяців поточного року 7,3 млн грн податку сплачено фізичними особами та 80,9 млн грн юридичними особами, що перевищує минулорічні показники на 0,4 відсотка, отже місцеві бюджети додатково отримали більше ніж 351,2 тис грн плати за землю.

Нагадаємо, що відповідно до п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Юридичні особи щороку, станом на 1 січня, самостійно обчислюють суму плати за землю і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому Податковим кодексом України, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Сплачується податок юридичними особами щомісячно рівними частками.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які  надсилають платникам податкові повідомлення-рішення до 1 липня поточного року. Сплачують податок фізичні особи протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення.

Ніжинське управління Головне управління ДПС у Чернігівській області закликає власників землі і землекористувачів – юридичних осіб та громадян своєчасно сплачувати земельний податок, адже кошти спрямовуються до місцевих громад на їх розвиток та вирішення соціально-економічних питань.