Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Борзнянська ДПІ: Маєш нерухомість - сплати податок

опубліковано 07 червня 2021 о 16:32

Податковим кодексом України визначено поняття по податку на майно. Податок на майно складається  з  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,   транспортного податку,  плати за землю.  Всі ці податки належать до місцевих податків.

Громадяни податок на нерухоме майно сплачують,  за перевищення встановленої нормативної  площі  об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток.   Для власників:

-  квартири/квартир незалежно від їх кількості –більше  60 кв. метрів;

- житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – більше  120 кв. метрів;

- різних типів об’єктів житлової нерухомості, (у разі одночасного перебування у власності   квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - більше  180 кв. метрів.

Якщо власник об’єкта/об’єктів  житлової нерухомості , площа  такого/таких  об’єкта/об’єктів перевищує для квартир -300 кв.  метрів, для житлового будинку/будинків  - 600 кв. метрів , різних типів об’єктів житлової нерухомості 900 кв. метрів   то  податок на нерухоме майно  нараховується з усієї площі. Податок на нерухоме майно  нараховується з усієї площі  також, якщо   власники  використовують його з метою одержання доходів (здають в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Не оподатковується житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

Міські ради та ради об’єднаних територіальних громад можуть  встановлювати  пільги з податку,  з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб.  Пільги з податку для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів та залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування

Розмір податку  встановлюються за рішенням  міської ради або ради об’єднаних територіальних громад та  не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування. Обчислення суми податку з об’єкта житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим  органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості .

За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної  особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку надсилаються платнику податку контролюючим органом  до 1 липня року, що настає за базовим податковим роком.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

 Податок  сплачується фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.  У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у встановлені строки то  фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої цим Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»