Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чернігівська ДПІ: про «Електронний кабінет платника» та запровадження одноразового (спеціального) декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету

опубліковано 26 листопада 2021 о 09:00

Питанню  технічного розвитку була присвячена зустріч, яка відбулась нещодавно в приміщенні Чернігівської ДПІ.

Заступник начальника Чернігівської ДПІ, Тетяна Рубан, поспілкувалась з Головою профспілкового комітету Чернігівської профспілки підприємців «Єдність» Жимолостовою Світланою Кузьмінічною та роз’яснила наступне: якщо раніше доводилось стояти в чергах, щоб подати звітність, то сьогодні це робить програмне забезпечення всього за п’ять хвилин. У платника податків є вибір – подавати звітність в електронному вигляді в режимі он-лайн, або віднести її самостійно до територіальних органів ДПС.

Акцентувалась увага на основних переваг подання електронної звітності зокрема таких, як: економія часу, автоматичному оновленні форматів подання документів, автоматичному  перевірянні звітності на наявність арифметичних помилок та описок, отриманні підтвердження доставки звітності, суб'єкти господарювання отримують можливість провести звірки по платежах та відслідковувати наявність податкового боргу.

Тетяна Рубан нагадала, що для зручності платників податків Державною податковою службою України запроваджено сервіс «Електронний кабінет платника» (далі - ЕКП), скористатись ним можливо цілодобово як з персональних комп’ютерів так і з смартпристроїв, сервіс працює безкоштовно.

Окремо обговорювалося питання набрання чинності окремих норм  Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Проінформовано, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів (грошові активі, майно, майнові права), розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані(набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання)оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 р.

Термін проведення одноразового (спеціального) декларування з 01.09.2021р. до 01.09.2022р. Ця процедура вимагає дій платника податків щодо подачі  спеціальної податкової декларації виключно в електронному вигляді,  безпосередньо  (особисто) декларантом.

Така процедура є добровільною для платника податків.