Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Ніжинській ДПІ проведено "гарячу лінію" щодо окремих питань впровадження програмних РРО

опубліковано 25 листопада 2021 о 11:58

В Ніжинській  ДПІ  ГУ ДПС в Чернігівській області днями проведено сеанс телефонного зв’язку ,,гаряча лінія” щодо окремих питань  впровадження  програмних РРО.

 На запитання платників податків відповідала головний державний інспектор Ніжинської ДПІ Тетяна Лазарева.

Пропонуємо Вашій увазі основні питання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку.

Питання : Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Відповідь: Відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи РРО у своїй діяльності не застосовують.

Фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

Питання : Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО фізичною особою-підприємцем платником єдиного податку 3 групи при здійсненні послуг при надходженні коштів на рахунок підприємця з рахунків споживачів?

       Відповідь: Застосування РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій, а від способу їх здійснення.    У разі якщо в місці отримання товарів розрахунки проводяться у безготівковій формі, то реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) або програмний РРО (далі – ПРРО) не застосовується, але в місці отримання готівкових коштів суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО або ПРРО чи проводити розрахунки у безготівковій формі через установи банків.

Питання : Скільки коштуватимуть програмні РРО?

Відповідь: Програмні реєстратори розрахункових операції – це спеціалізовані програми, які  можна буде встановити на будь-який «гаджет», у тому числі і на смартфон. Згідно з чинним законодавством, використання програмних РРО буде безкоштовним для використання суб’єктом господарювання та не потребує витрат додаткових коштів. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

Питання : Чи є можливість використовувати програмні РРО за відсутності Інтернету?

Відповідь: У випадку відсутності Інтернету передбачено, що РРО працюватимуть в офлайн режимі протягом 36 годин. Фіскальні номери розрахункових документів будуть присвоюватися згідно діапазону попередньо сформованих та зарезервованих номерів фіскальним сервером. Протягом години після відновлення зв'язку копії створених в режимі офлайн розрахункових документів передаються на сервер податкової.