Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з фізичними особами – підприємцями, щодо повернення помилково або надмірно сплаченої суми грошового зобов’язання

опубліковано 25 листопада 2021 о 11:52

Старший державний інспектор Талалаївської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігіській області  Альона Карпенко провела зустріч із фізичною особою – підприємцем,   в ході якої роз’яснила, що згідно п.43.1 ст. 43 Податкового кодексу України  помилково та /або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, зокрема, відповідно до ст.43 ПКУ, крім випадків наявності у нього податкового боргу.

У разі наявності у платника податків податкового боргу  повернення помилково та /або надміру сплачені суми грошового зобов’язання  проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків. (п.43.2 ст. 43 ПКУ).

Для повернення помилково та /або надміру сплачені суми грошового зобов’язання платник  податків  подає заяву про  повернення помилково та /або надміру сплачених грошових  зобов’язань, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на єдиний рахунок (у разі його використання); на погашення грошового зобов’язання  та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справляння яких покладено на контролюючі органи,незалежно від виду бюджету.

Додатково до заяви платник подає копію платіжного документу, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Також платник має можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету. Робота у приватній частині електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.