Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Резерви наповнення місцевого бюджету на 2022 рік та проведення спільної інформаційно – роз’яснювальної роботи з питань одноразового (спеціального) декларування та залучення платників податків до реєстрації РРО/ПРРО

опубліковано 13 січня 2022 о 13:37

Нещодавно в Носівській ДПІ раді відбулася робоча зустріч начальника Носівської ДПІ Олександра Адаменка з начальником відділу фінансів Мринської сільської ради Вікторією Цуприк щодо стану виконання дохідної частини місцевого бюджету, посилення рівня взаємодії між податковим органом та Мринською сільською радою а також налагодження ефективної співпраці при організації роботи щодо забезпечення наповнення місцевого бюджету.

В ході заходу обговорювались питання пошуку резервів наповнення місцевого бюджету  на 2022 рік. Враховуючи що земельний податок та податок на нерухоме майно є важливими складовими наповнення місцевих бюджетів була досягнута домовленість щодо  постійного проведення звірок наявної інформації про власників земельних ділянок та землекористувачів, власників об’єктів нерухомості а також відпрацювання наявної інформації Державного земельного кадастру для ідентифікації власників земельних ділянок з кадастровими номерами, по яким відсутні відомості щодо їх власників. Було обговорено питання щодо активізації роботи створеної при Мринській сільській раді робочої групи на якій проводити заслуховування платників – «мінімізаторів» щодо легалізації оплати праці,  офіційного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, виплати роботодавцями найманим працівникам заробітної плати на рівні не менше мінімально вставленого розміру та суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами та звітують про незначні виторги.     

Враховується, що важливим фактором, що має вплив на процеси наповнення місцевого бюджету є користування ОТГ сучасними електронними сервісами було акцентовано увагу на необхідності постійного користування  Мринською сільскою радою електронними сервісами ДПС, використовувати  в процесах наповнення місцевого бюджету інформацію ГУ ДПС у Чернігівській області щодо стану розрахунків платників з місцевим бюджетом та інформацію щодо наявного податкового боргу у розрізі платників. Проводити подальше опрацювання переліків боржників для забезпечення погашення податкового боргу.

З початком 2022 року та настанням кампанії декларування громадянами доходів отриманих у 2021 році були обговорені питання щодо проведення спільних заходів щодо залучення до декларування громадян які зобов’язані подати до податкового органу декларації. Акцентувалася увага на вжитті організаційних та в межах компетенції вичерпних заходів, спрямованих на виявлення осіб, які обробляють земельні ділянки, площі яких перевищують розміри п.п. 165.1.24 п.165.1 ст. 165 Податкового кодексу України та громадян, які надають послуги з обробітку грунту з метою залучення їх до декларування доходів та сплати податків. 

У зв’язку зі змінами у законодавстві учасниками зустрічі досягнута домовленість щодо взаємодії та спільного інформування  з питань:      

- проведення інформаційно – роз’яснювальної кампанії з потенційними декларантами обговорено питання про зміни в законодавстві щодо запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами своїх активів. Наголошено, що податкова амністія – це можливість підтвердити легальність своїх активів. Якщо громадянин має активи, які не були оподатковані належним чином, то він може добровільно подати декларацію, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи;

-  залучення платників податків до реєстрації РРО/ПРРО, які відповідно до вимог чинного законодавства з 01.01.2022 року при  проведенні розрахункових операцій повинні застосовувати РРО/ПРРО;  

-  роз’яснювальної роботи щодо змін у законодавстві, якими встановлюються вимоги до застосування РРО та доведення актуальної інформації до кожного підприємця щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496, зазначивши про початок ведення такого обліку, для яких платників податків ведення такого обліку є обов’язковим.