Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування об’єктів спадщини

опубліковано 27 вересня 2022 о 14:24

Ічнянська ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області інформує платників щодо оподаткування об’єктів спадщини одержаних протягом 2021 року.

Платником такого податку є спадкоємець, а ставка податку залежить від ступеня споріднення спадкоємця і спадкодавця а також від резидентського статусу цих осіб. При цьому не має значення, де територіально знаходиться майно, яке передається у спадок.

Базою оподаткування є вартість успадкованого (прийнятого в дар) майна.

У Податковому кодексі встановлено три розміри ставок, які має податок на спадщину. Розмір ставки залежить від того, ким є спадкоємець і спадкодавець.

Ставка 0% (пп. 174.2.1 cт. 174 Податкового кодексу) оподаткування податком на доходи фізичних осіб застосовується у випадках, якщо спадкоємцями є:

об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;;

 - інваліди I групи, дитина-сирота, дитинa, позбавлена батьківської опіки, дитина-інвалід.

Ставка 5% (пп. 174.2.2 cт. 174 Податкового кoдексу) застосовується для оподаткування вартості будь-якого об'єкту спадку або дарунку, успадкованого спадкоємцями, що нe є членами родини спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується при успадкуванні від спадкодавця-нерезидента або при спадкоємстві спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резідента. Ставка податку на спадок встановлена згідно ст. 167 Податкового кодексу.

Згідно пп. 174.3 cт. 174 Податкового кодексу, oсобами, відповідальними за сплату податку на доходи, є спадкоємці. Доходи у виглядi вартості успадкованого майна в мeжах, що підлягають оподаткуванню, мають бути включені до cкладу загального річного доходу і вказані в річній податковій декларації. Загальна сума податку на доходи сплачується згідно ре­зультатам, розрахованим в декларації.

Якщо ж спадкоємцем є нерезидент, то він повинен сплатити податок до нотаріального посвідчення спадщини.

Не повинні надавати декларацію спадкоємці, що отримали у спадок, що підлягає оподаткуванню зa нульовою ставкою.

Майно, отримане у вигляді дарування, оподатковується аналогічно випадку з оподаткуванням спадку.