Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Талалаївській ДПІ провели зустріч з платниками податків щодо застосування РРО/ПРРО

опубліковано 09 листопада 2022 о 16:14

Начальниця  Талалаївської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Сердюк провела зустріч з платниками податків щодо застосування РРО/ПРРО. В ході зустрічі підприємцям роз'яснили таке.

Фізичні особи – підприємці, в тому числі платники єдиного податку II-IV групи, зобов”язані  застосовувати  РРО/ПРРО у випадку здійснення  « Розрахункових операцій» у розумінні Закону  «Про  застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95 – ВР.

            Порядок ведення  облік товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом  МФ України від 03.09.2021 року     № 496 поширює свою дію виключно на платників, визначених п.61 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового кодексу України, які  здійснюють:

-          реалізацію технічно- складних побутових товарів, що підлягають  гарантійному ремонту;

-          реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

-           реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів;

         Зобовязані  вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації для ФОП, які використовують загальну систему оподаткування, та здійснюють свою діяльність у сфері  торгівлі, громадського харчування та послуг.

З 1 серпня 2020 року поряд з класичними РРО  є можливість зареєструвати  ПРРО. СГ, який має намір зареєструвати ПРРО має бути на обліку в контролюючому органі також на обліку має бути господарська одиниця , де буде використовуватися ПРРО.  СГ повідомляє контролюючий орган шляхом подання  заявою за формою  20 ОПП, Реєстрація ПРРО  здійснюється шляхом подання заяви 1ПРРО, яка подається   виключно в електронному вигляді. Наступним кроком є подання  повідомлення  кваліфікованого  сертифіката відкритого ключа  заява за формою 5ПРРО.

У п.4 розд.III Порядку № 547 та абз.11 п.1 розд.IV Порядку № 317 з”явився оновлений  обов»язок для СГ при застосуванні РРО та ПРРО відповідно.

            За новою редакцією норми, торговці мають проводити  розрахункові операції через РРО для  підакційних товарів із використанням режиму  програмування  із зазначенням коду  товарної під категорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення  штрихового коду марки акцізного податку ( серія та номер)  при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

            Після реєстрації касового апарату  подаємо заяву на отримання  ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями ( вартість ліцензії – 500 грн.) та тютюновими виробами (вартість ліцензії – 250 грн.) до Головного управління ДПС у Чернігівській області  не менше ніш за 10 календарних днів до дня торгівлі підакцизними товарами.