Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з платниками податків в Прилуцькій ДПІ

опубліковано 07 лютого 2023 о 16:13

Спливає термін подання звітності за 2022 рок платниками єдиного податку 3 групи та платників, що перебувають на загальній системі оподаткування. Платники єдиного податку першої та другої групи зобов’язані подати річну звітність до першого березня 2023 року.  У Прилуцькій ДПІ триває системна робота з платниками та надається їм практична допомога.

Днями відбулась чергова зустріч з платниками податків Прилуччини. Зустріч провела заступник начальника – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Прилуцької ДПІ Ірина Щербина. У ході зустрічі були надані відповіді на питання, які виникають в процесі подання звітності фізичними особами підприємцями за 2022 рік – що робити, якщо?

  • не вірно порахували дохід за рік?
  • задекларували помилкові суми до сплати?
  • не додали додаток до декларації щодо сум сплаченого ЄСВ?

У таких випадках потрібно подати нову декларацію і виправити помилку. Є два типи декларації які подають в ході виявлення помилки, а саме: «Звітна нова» і «Уточнююча». «Звітна нова» подається, якщо помилка була виявлена у звітному періоді, який ще не закінчився.  «Уточнююча» подається, якщо виявили помилку після завершення звітного періоду.

Також під час зустрічі Ірина Щербина проінформувала платників, що з 01 січня стартувала кампанія декларування доходів, отриманих у 2022 році.  Порядок подання декларації про майновий стан і доходи та оподаткування доходів фізичних осіб встановлено Податковим кодексом України. Було наголошено що З 01 січня 2023 року введено в дію нову форму Декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за № 593/37929 (з урахуванням змін, внесених наказом Міністерства фінансів України від 09 червня 2022 року № 160)).

У ході зустрічі було проінформовано платників, що дія Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» продовжена до 01.03.2023 року.