Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ продовжує інформувати платників податків про новації податкового законодавства

опубліковано 07 лютого 2023 о 08:19

Днями в Носівській ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області  була проведена зустріч з платниками податків у форматі «круглого столу» з питань основних змін та новацій податкового законодавства. 

Під час заходу начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко проінформував присутніх про основні новації та перспективи податкового законодавства у 2023 році, зокрема запроваджені Законом України від 30.11.2021 № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Також до відома платників податків була доведена інформація про розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що діятимуть у 2023 році (6700,00 грн. та 2684,00 грн. відповідно), суми єдиного податку для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування I та II групи (для I групи ФО-П – 268,40 грн. (10% від прожиткового мінімуму), для II групи ФО-П – 1340,00 грн. (20% від мінімальної заробітної плати) а також розміри єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у 2023 році (мінімальний ЄСВ - 1474,00 грн. за місяць (22% від мінімальної заробітної плати), максимальний ЄСВ – 22110,00 грн. за місяць (22% від 15 мінімальних заробітних плат)). Зазначено, що ставки для платників єдиного податку третьої групи в порівнянні з 2022 роком не змінюються (3% від доходу для платників ПДВ, 5% від доходу для неплатників ПДВ та спеціальний режим – 2 % від доходу для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану). Повідомлено що ліміт доходів ФО-П на спрощеній системі оподаткування, який є граничною межею заробітку ФО-П, при перевищенні якої його можуть перевести на загальну систему оподаткування прив’язаний до мінімальної заробітної плати, тож у 2023 році ліміти будуть такими:

для 1 групи – 1118900,00 грн (167 розмірів мінімальної заробітної  плати);

для 2 групи – 5587800,00 грн (834 розмірів мінімальної заробітної  плати);

для 3 групи – 7818900,00 грн (1167 розмірів мінімальної заробітної  плати).

Обговорені питання застосування РРО/ПРРО ФО-П платниками єдиного податку II-IV груп та необхідності завчасної реєстрації РРО/ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України. 

Під час заходу присутніх було проінформовано про розпочату кампанію декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році а також нагадано що з 01 вересня 2021 року в Україні проводиться кампанія одноразового (спеціального)  добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету і триватиме вона до 01 березня 2023 року. Звернуто увагу на об’єкти добровільного декларування, за якими ставками оподатковуються доходи, в які терміни необхідно сплачувати податок, а також які активи не потрібно декларувати. Наголошено, що подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію можна виключно в електронному вигляді через меню «Електронний кабінет платника».

Платникам податків була доведена інформація про нові форми податкової звітності, зокрема податкової декларації про майновий стан і доходи, податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податкової декларації з плати за землю. Обговорено питання належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, погашення податкового боргу та правильності заповнення реквізитів платіжних документів для сплати податків. 

Наприкінці зустрічі Олександр Адаменко надав змістовні відповіді на всі запитання та запропонував платникам податків користуватися роз’яснювальними матеріалами, які постійно розміщуються на офіційному сайті ДПС України та субсайті ГУ ДПС у Чернігівській області.