Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ роз’яснює платникам податків зміни та новації податкового законодавства

опубліковано 09 березня 2023 о 09:18

У Носівській ДПІ проведено чергові зустрічі з платниками податків щодо окремих аспектів застосування та реєстрації РРО/ПРРО, оподаткування у 2023 році фізичних осіб – підприємців, використання електронних сервісів ДПС тощо. 

Під час заходу начальником Носівської ДПІ Олександром Адаменком було проінформовано платників податків про порядок встановлення, реєстрації та використання ПРРО за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» та нагадано,  що безкоштовне програмне забезпечення від ДПС для встановлення ПРРО розміщено в банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС.

Повідомлено, що реєстрація ПРРО здійснюється в електронному вигляді, шляхом подання повідомлення за формою № 20-ОПП, заяви про реєстрацію за формою № 1-ПРРО та «Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО)».

Роз’яснено що використання ПРРО має ряд переваг над традиційним касовим апаратом, зокрема:

- безкоштовне програмне рішення від ДПС можна встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;

- передбачає виключно онлайн реєстрацію;

- передбачає онлайн передачу (отримання) даних до (від) фіскального серверу контролюючого органу;

- за запитом користувача передбачає автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу або засобами програмного РРО;

- передача даних до ДПС забезпечується без залучення інформаційних еквайєрів;

- дозволяє працювати в режимі offline та надісилати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline.

Також посадовець наголосив щодо необхідності обов’язкового використання РРО/ПРРО ФО-П, які перебувають на спрощеній системі оподаткування II-IV груп та здійснюють розрахункові операції з споживачами за реалізовані товари та надані послуги а також звернув  увагу, що застосування РРО/ПРРО наразі не є обов’язковим для ФОП, платників єдиного податку I групи та суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю в сільській місцевості з дотриманням певних умов, передбачених чинним законодавством.

Також було обговорено питання щодо зміни суми єдиного податку в 2023 році для ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування I та II груп та збільшення допустимого річного доходу для платників єдиного податку  на 2023 рік. Такі зміни, як зауважив Олександр Адаменко, пов’язані із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, а саме з 01.01.2023 року відповідно до статей 7 та 8  Закону України від 03.11.2022 року № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено на 2023 рік  місячні розміри прожиткового мінімуму на одну працездатну особу у сумі 2684 грн. та мінімальної заробітної плати за місяць  – 6700 гривень.

Повідомлено, що відповідно до п. 293.2  ст. 293 Податкового кодексу України фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку – не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму;

2) для другої групи платників єдиного податку – не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Максимальний місячний розмір єдиного податку у 2023 році для ФО-П – платників єдиного податку першої групи становить 268,40 грн, для платників єдиного податку другої групи – 1340,0 гривень.

На запитання фізичних осіб – платників єдиного податку першої та другої групи щодо сплати єдиного податку було надано роз’яснення, що 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок. 

Детальніше читайте тут https://bit.ly/3Ja7ayv

Наприкінці зустрічі присутнім було нагадано про переваги використання електронних сервісів ДПС, обов’язковість легалізації трудових відносин з найманими працівниками, особливостями ведення обліку товарних запасів, правильності заповнення реквізитів для сплати податків тощо.