Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Носівській ДПІ: «Кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році»

опубліковано 22 березня 2023 о 16:18

З початку 2023 року триває кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати податкову декларацію для отримання податкової знижки.

З метою забезпечення проведення у 2023 році якісної кампанії декларування громадянами та самозайнятими особами доходів, отриманих у 2022 році, Носівською ДПІ Головного управліня ДПС у Чернігівській області  проводиться активна інформаційна та роз’яснювальна робота.

Днями на цю актуальну тему було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році. На запитання платників податків відповідав начальник ДПІ Олександр Адаменко.  

У ході заходу посадовцем було повідомлено, що у 2023 році потрібно подати декларацію тим громадянам, які отримували протягом 2022 року доходи не від податкових агентів, іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше), від надання майна в оренду фізичним особам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків, інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу, але не є звільненими від оподаткування, та при виїзді платника податків-резидента за кордон на постійне місце проживання та в інших передбачених Податковим кодексом України від 02.12.2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями випадках.

Також Олександр Адаменко нагадав, що платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, в електронній формі через Електронний кабінет ДПС.

Додатково було повідомлено, що для зручності  та спрощення процедури декларування доходів, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті https://cabinet.tax.gov.ua. у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного підпису. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку є можливість додавання копій первинних документів.

На запитання громадян податківцем була надана відповідь, що граничний термін подання декларації для громадян, які зобов’язані подати декларацію – до 01 травня 2023 року, для отримання податкової знижки - до 31 грудня 2023 року. 

Було проінформовано, що додаткові роз`яснення з питань декларування доходів громадян а також отримати практичну допомогу платники податків мають можливість в Центрі обслуговування платників Носівської ДПІ. Також акцентовано увагу на можливості дистанційного спілкування з податковою службою засобами сервісів «InfoTAX» та використання таких інформаційних ресурсів  ДПС, як: Facebook , Telegram-канал.

Крім того, в ході спілкування Олександр Адаменко повідомив, що з 01.01.2023 року введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 №143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті України 03.06.2022 за №593/37929. Дана форма декларації про майновий стан і доходи отримала нові додатки -  Додаток Ф4 та Додаток МПЗ.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.