Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця Носівської ДПІ та територіальних громад Ніжинського району ефективно впливають на процеси наповнення місцевого бюджету

опубліковано 11 квітня 2023 о 16:18

Податківці Носівської ДПІ продовжують співпрацю з територіальними громадами Ніжинського району. Так нещодавно в Носівській ДПІ відбулася робоча зустріч начальника Носівської ДПІ Олександра Адаменка з начальником відділу доходів фінансового управління Носівської міської ради Вікторією Шевцовою.

Ключовими темами зустрічі стало питання наповнення місцевого бюджету, проведення кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році та окреслення напрямків та методів спільної роботи по забезпеченню додаткових надходжень до бюджету громади. Олександр Адаменко  зауважив, що наповнення державного та місцевого бюджетів – один з безумовних пріоритетів у нашій спільній роботі з платниками податків.

Посадовець ознайомив  представника ОТГ з основними змінами податкового законодавства, які вступили в дію з 2023 року та впливають на дохідну частину місцевого бюджету. Зокрема з особливостями сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) власниками (фізичними та юридичними особами) сільськогосподарських угідь, які розташовані за межами населених пунктів. Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Зазначено, що ці зміни стосуються як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевого бюджету. Усі кошти, сплачені у межах МПЗ платниками Носівської міської ради за користування землею сільськогосподарського призначення надходитимуть до місцевого бюджету. Якщо земельну ділянку передано в  оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

Також були розглянуті актуальні питання щодо сплати місцевих податків та визначено основні шляхи співпраці у проведенні кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році. Було обговорено питання нарахування та сплати земельного податку з фізичних осіб, зокрема - пільги по сплаті земельного податку. Олександр Адамено окреслив категорії платників, що звільняються від сплати земельного податку у 2023 році.

При розгляді питання щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році посадовець зазначив, що з 1 січня 2023 року введено в дію нову форму податкової Декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 №143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» та зареєстрована в Мінюсті України 03.06.2022 за №593/37929. 

Дана форма декларації про майновий стан і доходи отримала нові додатки -  Додаток Ф4 та Додаток МПЗ.

Акцентувалася увага на проведенні спільних заходів щодо залучення до декларування громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію до податкового органу та вжитті організаційних та в межах компетенції вичерпних заходів, спрямованих на виявлення осіб, які обробляють земельні ділянки, площі яких перевищують розміри п.п. 165.1.24 п.165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями та громадян, які надають послуги з обробітку грунту з метою залучення їх до декларування доходів та сплати податків. 

У рамках проведення спільної інформаційно – роз’яснювальної кампанії та у зв’язку зі змінами у законодавстві учасниками зустрічі досягнута домовленість щодо активізації взаємодії та спільного інформування платників податків з питань:      

- погашення боржниками податкового боргу;

- офіційного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками та легалізацією оплати праці;

-  продовження залучення платників податків до реєстрації РРО/ПРРО, які відповідно до вимог чинного законодавства з 01.01.2022 року при  проведенні розрахункових операцій повинні застосовувати РРО/ПРРО;  

- доведення до відома платників оновлених реквізитів рахунків до зарахування податків, зборів платежів до державного та місцевих бюджетів;

- доведення  інформації до підприємців щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496, зазначивши про початок ведення такого обліку, для яких платників податків ведення такого обліку є обов’язковим.     

- порядку заповнення платіжних інструкцій у структурному форматі реквізиту «Призначення платежу» з дотриманням наказу Міністерства фінансів України від 22 березня 2023 року №148 «Про затвердження Порядку реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у рахі їх повернення».