Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ - суб’єктам господарювання щодо важливих змін при застосуванні РРО/ПРРО

опубліковано 12 вересня 2023 о 08:06

Інформування представників бізнесу про окремі нюанси та новації податкового законодавства.

Враховуючи законодавчі зміни, пов’язані з набранням чинності з 01.08.2023 року Закону України  від 30.06.2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219) начальником Носівської ДПІ Олександром Адаменком було проведено ряд зустрічей з фізичними особами – підприємцями -  платниками єдиного податку. В ході проведених заходів більш детально було обговорено особливості оподаткування у період дії воєнного стану в частині реєстрації та застосування РРО/ПРРО та дотримання платниками податків, які здійснюють розрахункові операції вимог чинного законодавства. Нагадано про обов’язкове застосування фізичними особами- підприємцями - платниками єдиного податку II- IV груп, що здійснюють розрахункові операції РРО/ПРРО.

Олександр Адаменко зазначив, що Законом №3219  внесені зміни до розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон №265). 

Наголощено, що у відповідності до зазначених законодавчих змін поновлено відповідальність за порушення Закону №265, а саме з 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

Водночас, як зазначив посадовець відбулося повне скасування відповідальності за порушення, вчинені суб’єктами господарювання з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.  

Таким чином, з 01.10.2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, переведеними у фіскальний режим роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст.17 Закону №265. Повідомлено, що більш детальну інформацію можна отримати за посиланням: https://t1p.de/nfcm9

Нагадано, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі не зобов'язані застосовувати РРО/ПРРО.  

Фахівцем  роз’яснено окремі норми Закону №3219 та акцентовано увагу присутніх, що Закон №3219 не проваджує нових норм, а поновлює режим оподаткування, який діяв до початку війни.  

        Начальник ДПІ довів до відома ФО-П, що ДПС пропонує безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Більш детально дану інформацію можна  переглянути за посиланням https://t1p.de/mdilo, https://t1p.de/hxhmy та https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Також платників податків  було ознайомлено з перевагами програмних РРО, розповсюджено для ознайомлення тематичну друковану продукцію та надано кваліфіковані відповіді на запитання.