Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з платниками відбулась у Прилуцькій ДПІ

опубліковано 14 вересня 2023 о 11:48

У Прилуцькій ДПІ проведено зустріч з платниками податків щодо можливості зміни групи платника єдиного податку.  Провели зустріч начальник відділу податкових сервісів Прилуцької ДПІ Ірина Євстіфєєва та головний інспектор Прилуцької ДПІ Андрій Гапченко.

ФОП на спрощеній системі оподаткування може змінити групу платника єдиного податку тільки в разі, якщо він виконував всі умови, встановлені для обраної ним групи. Так, у підприємця не повинно бути заборгованості перед органами податкової служби, ним не перевищено ліміт річного доходу.

Щоб перейти на іншу групу платника ЄП, підприємцю потрібно подати до податкової інспекції заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування з відміткою про зміну групи та відповідно ставки податку. Заяву необхідно подати не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.  Так, для переходу на єдиний податок або зміну групи єдиного податку заяву потрібно подати в такі терміни:

  • з 1 січня – заяву потрібно подати до 15 грудня;
  • з 1 квітня – до 16 березня;
  • з 1 липня – до 15 червня;
  • з 1 жовтня – до 15 вересня.

Заяву можна подати в електронному кабінету платника податку або в паперовому вигляді безпосередньо до податкової інспекції.

Також в ході зустрічі фахівці податкової служби наголосили, що з 1 жовтня відновлюються штрафні санкції до платників, у яких буде виявлено порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Розмір штрафів становитиме:

  • вчинення вперше – 25 відс. вартості проданих товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення – 50 відс. вартості проданих з порушенням товарів та послуг.

        За порушення законодавства про касові апарати, вчинені з 1 січня 2022 року по 1 жовтня 2023 року штрафи не застосовуватимуть.