Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з актуальних питань відбулась в Ічнянській ДПІ

опубліковано 19 вересня 2023 о 08:24

У приміщенні Ічнянської ДПІГоловного управління ДПС у Чернігівській області відбулася зустріч платників податків на якій розглядалось питання щодо обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Фізична особа - підприємець чи юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою I Розділу XIV Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Під час зустрічі платникам повідомлено, що відповідно до п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (тобто до 15 вересня 2023 року включно). Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. Платники 1 2 та 3груп, які не зареєстровані платниками ПДВ, передбачено ведення книги обліку доходів. Також цю книгу можна вести в електронному вигляді.

Під час зустрічі особливу увагу приділено по питаннях реєстрації реєстраторів операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій. Відповідно до ЗУ №3219, стало обов'язковим для більшості суб'єктів господарювання, за винятком платників 1 групи використання РРО (реєстратор розрахункових операцій) або ПРРО (програмний реєстратор розрахункових операцій).

Наприкінці зустрічі платникам було надано відповіді на питання щодо реєстрації РРО та/або ПРРО а також щодо застосування спрощеної системи оподаткування.