Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Носівській ДПІ відбулась робоча зустріч з новоствореними фізичними особами - підприємцями

опубліковано 10 листопада 2023 о 14:43

Начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко в рамках проведення роз’яснювальної кампанії провів робочі  зустрічі із фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП), що здійснюють діяльність на території Носівської міської ради.  Зокрема в заході взяли участь новостворені ФОП.

Розпочинаючи зустріч керівник ДПІ наголосив, що реєстрація суб’єктом підприємницької діяльності покладає певну відповідальність на громадянина, а незнання закону не звільняє громадянина від відповідальності за його порушення.

В ході проведення заходу Олександр Адаменко звернув увагу присуніх на порядок переходу новостворених ФОП на спрощену системи оподаткування, обліку та звітності та особливостями подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування. Також повідомлено, що новостворена ФОП за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої груп, перебуває на загальній системі оподаткування обліку та звітності. Надані роз’яснення щодо порядку та строків подання податкової звітності до контролюючого органу в залежності від системи оподаткування, порядку визначення суми доходу та строків сплати сум узгоджених податкових зобов’язань.

Окремо було звернуто увагу ФОП на зручність у користуванні електронними сервісами ДПС а також поданні звітності в електронному вигляді.

Зазначено, що для подання податкової звітності в електронному вигляді необхідно отримати кваліфікований електронний підпис у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. За словами начальника ДПІ наявність кваліфікованого електронного підпису є однією з вимог для електронного спілкування з органами ДПС.

Також керівником ДПІ було роз’яснено, як можна отримати або поновити електронний цифровий підпис (далі – ЕЦП) та скористатися податковими електронними сервісами, швидко та зручно подати звітність в електронному вигляді, переглянути нарахування та сплату в ІКП, сформувати акти звірки по платежах тощо.

Олександр Адаменко повідомив, що одним із найбільш популярних електронних сервісів ДПС України, який з кожним днем набирає все більшої популярності серед платників податків, є Електронний кабінет платника.

Нагадано, що сервіс знаходиться у відкритому доступі, його легко знайти за допомогою пошукових систем, задавши запит «Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua./

Звернуто увагу присутніх на функціональність та простоту його використання.

У ході проведення заходу до ФОП була доведена інформація, що платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування  і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням контролюючий орган за основним місцем обліку.      

Наголошено, що повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків після їх реєстрації, створення чи відкриття.    

Також в ході спілкування Олександр Адаменко нагадав на обов’язковому застосуванні ФОП - платниками єдиного податку II - IV груп, що здійснюють розрахункові операції РРО/ПРРО. Звернуто увагу, що суб’єкти господарювання самостійно обирають  – РРО чи ПРРО буде застосовуватися  для проведення розрахунків. При наданні переваги ПРРО, також самостійно обирають – безоплатний ПРРО від ДПС чи комерційний ПРРО.

Для фізичних осіб – підприємців, які зволікають із встановленням та реєстрацією РРО/ПРРО посадовець запропонував скористатися безоплатним ПРРО від ДПС, що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Зазначено, що безоплатне програмне рішення ДПС (ПРРО) призначено для проведення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчуваня та послуг.

До присутніх була доведена інформація, що завантажити та встановити безоплатне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна, зокрема, на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО»  (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Наприкінці заходу були обговорені інші питання, які необхідно враховувати бізнесу під час провадження підприємницької діяльності, зокрема податкові новації, запроваджені відповідно до Закону України від 30.06.2023 року №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».