Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Корюківській ДПІ провели тренінг для новостворених фізичних осіб – підприємців

опубліковано 13 листопада 2023 о 16:48

Днями старший державний інспектор Корюківської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області Альона Глушак провела тренінг для підприємців-початківців. Під час тренінгу розглядали питання обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Альона Глушак розповіла, що  для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування першої або другої групи, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, та вважається платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (пп. 298.1.2 ПКУ). 

Для переходу на третю групу суб’єкт господарювання подає заяву протягом 10 днів з дати реєстрації, та вважається платником єдиного податку з дати державної реєстрації.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. 

Під час тренінгу було детально роз’яснено платникам критерії віднесення суб’єктів малого підприємництва до першої-четвертої груп спрощеної системи оподаткування, види діяльності, які можуть здійснюватися такими суб'єктами господарювання, порядок ведення обліку, складання звітності і терміни сплати єдиного податку та єдиного внеску.

Окремо було наголошено про обов’язковість використання РРО/ПРРО фізичними особами-підприємцями 2-4 групи спрощеної системи оподаткування під час здійснення розрахункових операцій.

Крім того,  Альона Глушак розповіла присутнім про переваги користування сервісом ДПС «Електронний кабінет платника».  Також акцентовано увагу на можливості дистанційного спілкування з податковою службою засобами сервісів «InfoTAX» та «Контакт-центр ДПС», використання таких інформаційних ресурсів ДПС України, як: Facebook, Telegram-канал.