Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснення актуальних питань оподаткування – тема робочої зустрічі в Носівській ДПІ

опубліковано 20 листопада 2023 о 15:59

У Носівській ДПІ проведено чергову зустріч начальника інспекції Олександра Адаменка з платниками податків щодо новацій податкового законодавства, застосування РРО/ПРРО та інших актуальних питань оподаткування.

Зокрема, захід було спрямовано на роз’яснення норм Закону України від 30.06.2023 №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі - Закон № 3219). 

Як зазначив Олександр Адаменко основні новації включають:

  1. Зміни для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб щодо єдиного податку ІІІ групи. Скасовано можливість бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку в розмірі 2% від доходу.
  2. Обов’язок сплати єдиного податку для фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку І та ІІ груп. З 01.08.2023 відновлюється обов’язок сплачувати єдиний податок, крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України.
  3. Повернення штрафних санкцій за порушення податкового законодавства. Відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства та з питань правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Також скасована відповідальність за порушення законодавства, вчинені у період з 01 січня 2022 до 01 жовтня 2023, окрім випадків, зазначених в Законі №3219.
  4. Внесення Законом №3219 зміни до розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265). Відповідно до зазначених законодавчих змін поновлено відповідальність за порушення Закону №265, а саме з 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг а також повне скасування відповідальності за порушення, вчинені суб’єктами господарювання з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

Також встановлено зменшений розмір штрафів (25% та 50% від вартості товару, замість колишніх 100% та 150%), які стосуються фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку.

Крім того в ході спілкування посадовець нагадав на обов’язковому застосуванні ФОП - платниками єдиного податку II - IV груп, що здійснюють розрахункові операції РРО/ПРРО. Звернуто увагу, що суб’єкти господарювання самостійно обирають  – РРО чи ПРРО буде застосовуватися  для проведення розрахунків. При наданні переваги ПРРО, також самостійно обирають – безоплатний ПРРО від ДПС чи комерційний ПРРО.

Для фізичних осіб – підприємців, які зволікають із встановленням та реєстрацією РРО/ПРРО посадовець запропонував скористатися безоплатним ПРРО від ДПС, що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Зазначено, що безоплатне програмне рішення ДПС (ПРРО) призначено для проведення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчуваня та послуг. Суб’єкти господарювання мають змогу зекономити кошти на придбанні традиційних РРО та їх обслуговуванні.

До присутніх була доведена інформація, що завантажити та встановити безоплатне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО»  (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Також Олександр Адаменко поінформував присутніх на забезпеченні платниками податків правильності заповнення платіжних документів, своєчасності  сплати податків, зборів та єдиного внеску, погашення податкової заборгованості,  дотримання працедавцями вимог трудового законодавства та зручності використання електронних сервісів ДПС. Акцентував увагу, що використання електронних сервісів від ДПС, які забезпечують дистанційне спілкування з ДПС, значно спрощують та скорочують отримання адміністративних послуг, довідок, подання звітності та інше.

Крім того ДПС працює над  створенням нових електронних сервісів. Зокрема ДПС розроблено мобільний застосунок «Моя податкова». Мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС доступний громадянам та може бути завантажений на телефони як на платформі Android, так і  iOS.

Як зазначив Олександр Адаменко - «Моя податкова» - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби громадянами, а також сплати податків з використанням запропонованих платіжних систем.

Підсумовуючи зустріч учасники зазначили на важливості таких заходів, так як вони дають можливість платникам податків дізнатися більше про новації податкового законодавства, свої права та обов’язки, та захистити себе від штрафних санкцій.