Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

"Гаряча лінія" у Сосницькій ДПІ

опубліковано 20 листопада 2023 о 16:30

Нещодавно старшим державним інспектором  Сосницької ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській  області Наталією Богдановською був проведений сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  про добровільну участь у системі пенсійного страхування.

Фахівець наголосила, що найкращий спосіб отримати страховий стаж – це офіційне працевлаштування. Оскільки роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожного найманого працівника.

Якщо людина працює за кордоном, чи є студентом або ж отримує доходи, але не зареєстрована підприємцем (самозайнятою особою) та не застрахована працедавцем, то для отримання страхового стажу в Україні вона може у податковій інспекції за місцем реєстрації укласти договір про добровільну участь у системі  загальнообов’язкового державного соціального страхування. Щоб докупити стаж за поточний період – слід подати заяву, копії трудової книжки і документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку, де відображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. Договір укладається на один рік. Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. А його сума не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2023 році це 1474 гривні. 

Якщо людина хоче докупити стаж за попередній період – слід подати заяву із зазначенням періодів, яких не вистачає для призначення пенсії, та діє інша формула розрахунків. Адже за «минулий період» єдиний соціальний внесок сплачується у подвійному розмірі. Цього року це 2948 гривень за кожен місяць. Сума сплачується відразу за весь період.