Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Використання платниками податків електронних сервісів ДПС та інші актуальні питання оподаткування – тема робочих зустрічей в Носівській ДПІ

опубліковано 08 грудня 2023 о 17:22

Носівською ДПІ проводиться постійна інформаційно - роз’яснювальна робота щодо доведення до відома платників податків податкових новацій, змін та актуальних питань оподаткування з метою створення комфортних умов для ведення бізнесу. Одним з головних питань даних заходів є популяризація електронних сервісів ДПС та доведення до платників податків інформації щодо діючих електронних сервісів ДПС.

Так, в ході проведення чергових робочих зустрічей з платниками податків начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко нагадав присутнім про електронні сервіси IКС «Електронний кабінет». Зазначив, що понад 130 електронних сервісів Електронного кабінету забезпечують можливість реалізації платниками податків прав і обов’язків, визначених Податковим кодексом України та іншими нормативно – правовими актами. Крім того, як зазначив посадовець, функціонал Електронного кабінету постійно доповнюється новими можливостями відповідно до потреб платників податків та законодавчих змін.

Нагадано, що сервіс знаходиться у відкритому доступі, його легко знайти за допомогою пошукових систем, задавши запит «Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua./

Для користування електронними сервісами ДПС, наприклад, подання податкової звітності в електронному вигляді, необхідно отримати кваліфікований електронний підпис у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. За словами начальника ДПІ наявність кваліфікованого електронного підпису є однією з вимог для електронного спілкування з органами ДПС.

Олександр Адаменко довів до відома присутніх актуальну інформацію про створення нових можливостей для платників податків.

Зокрема було повідомлено, що ДПС розроблено мобільний застосунок «Моя податкова».  Посадовець зазначив, що мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС доступний громадянам та може бути завантажений на телефони як на платформі Android, так і  iOS.

Як зазначив Олександр Адаменко: "Застосунок «Моя податкова» - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби громадянами, а також сплати податків з використанням запропонованих платіжних систем".

Присутнім доведена інформація, що мобільний застосунок «Моя податкова» має IV розділи та постійно оновлюється:  

- Розділ «Мої дані»

- Розділ «Реєстри»

- Розділ «Послуги»

- Розділ «Повідомлення»

Присутніх було поінформовано про інформацію, яку платник податків може отримати в кожному з розділів. Сервіси мобільного застосунку надають можливості отримання інформації про адресу реєстрації, об’єкти оподаткування, борг, отримані ППР, направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів та отримання відомостей про суми виплачених доходів, подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка), перегляд інформації про стан розрахунків з бюджетом, можливість сплатити податки з використанням платіжних систем та інше.

Інформовано, що презентаційні та інформаційні матеріали щодо електронних сервісів ДПС знаходяться на вебпорталі ДПС у розділі «Онлайн – навчання» вебпорталу ДПС(https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/.

Також в ході заходу керівником ДПІ звернуто увагу присутніх на особливості заповнення платіжних інструкцій на сплату податків, зборів, платежів та єдиного внеску. Наголошено, що з 01.12.2023 року юридичні особи, фізичні особи – підприємці та громадяни при здійсненні оплати податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити, які визначені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 №163 та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148. Повідомлено, що в даному Порядку в доступній формі описано як вірно заповнювати поле платіжного документа «Призначення платежу», а також наголошено, що дата впровадження виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватись не буде.

Крім того були обговорені інші новації податкового законодавста, які необхідно врахувати бізнесу під час провадження підприємницької діяльності. Зокрема йшлося про обов’язкове застосування ФОП - платниками єдиного податку II - IV груп, що здійснюють розрахункові операції РРО/ПРРО, необхідність обов’язкової фіскалізації готівкових розрахунків та відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» а саме з 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг а також нагадано що Закон України від 30.06.2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» повертає обов’язок сплати ФОП єдиного податку та частково знімає мораторій на певні види перевірок, що можуть здійснюватися контролюючими органами.

Наприкінці заходу було розповсюджено для ознайомлення тематичну друковану продукцію та надано кваліфіковані відповіді на запитання.