Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сучасні можливості Електронного кабінету та мобільного застосунку «Моя податкова», декларування доходів громадян - тема тренінгу в Носівської ДПІ

опубліковано 06 лютого 2024 о 11:55

В Центрі обслуговування платників фахівці Носівської ДПІ проводять щоденні тренінги для платників податків щодо можливостей Електронного кабінету, знайомлять з  новими електронними сервісами ДПС та за потреби надають практичну допомогу у користуванні ними. Найпопулярніший сервіс ДПС для електронного спілкування, як зазначив в ході проведення чергового заходу начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко – Електронний кабінет платника податків. Зокрема, через Електронний кабінет можна формувати та передавати до ДПС всю податкову  звітність, отримувати весь комплекс адміністративних послуг, переглядати картки особового рахунку по кожному податку, отримувати консультації. Крім того, громадяни - власники землі та нерухомого майна, можуть переглянути податкові повідомлення - рішення на сплату майнових податків, а також їх сплачувати.

Також посадовець акцентують увага, що альтернативою Електронному кабінету  є новий мобільний застосунок «Моя податкова», що надає можливість в телефоні безкоштовно та швидко отримувати необхідну інформацію, подавати заяви і декларації,  здійснювати оплати податків та зборів. При цьому Олександр Адаменко наголосив, що частина сервісів застосунку доступні без ідентифікації, а саме: перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ, єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП – Дія-Підпис, Smart-ID від ID від Приватбанку та інші. 

Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і ІOS.  

Крім того, у зв’язку з початком кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році фахівці ДПІ систематично консультують і надають практичну допомогу з питань заповнення та подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи.

До відома присутніх доводиться інформація, що для зручності  та спрощення процедури декларування доходів, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті https://cabinet.tax.gov.ua  у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи».

За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого майна. Олександр Адаменко зауважив, що скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного підпису. Також посадовець поінформував присутніх про зручність використання цього електронного сервісу, а саме:

- скорочує час і витрати при поданні податкової декларації; 

- мінімізує помилки при заповненні декларації; 

- надає можливість подання копій первинних документів, як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі. 

Начальником ДПІ звернуто увагу платників податків, що з 01 січня   2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, що передбачена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін’юсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/0873. 

Також присутнім нагадано, що граничний термін подання декларації для громадян, які зобов’язані подати декларацію –  до 1 травня 2024 року, для отримання податкової знижки – до 31 грудня 2024 (включно) року. 

За інформацією щодо порядку заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи громадяни, можуть звертатися до Центру обслуговування платників Носівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області за адресою: Чернігівська область, м. Носівка, вул.Центральна, 20. Телефон для довідок (04642) 2-20-26.