Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ інформує платників податків про переваги використання ПРРО та мобільного застосунку «Моя податкова»

опубліковано 19 лютого 2024 о 16:47

Фахівцями Носівської ДПІ під час проведення зустрічей та надання адміністративних послуг продовжуються комунікації з платниками податків щодо впровадження новацій податкового та іншого законодавства, користування електронними сервісами ДПС та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій з метою створення комфортних умов для ведення бізнесу.

Під час  чергової зустрічі з відвідувачами начальник ДПІ Олександр Адаменко детально роз’яснив платникам податків порядок застосування РРО/ПРРО та платіжних терміналів при здійсненні готівкових розрахунків. Звернув увагу на переваги використання ПРРО. Нагадав, що ДПС запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення ПРРО, яке призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Зазначено, що безоплатне програмне рішення ДПС ПРРО призначено для проведення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчуваня та послуг.

До присутніх була доведена інформація, що завантажити та встановити безоплатне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна, зокрема на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО»  (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Версії програмного забезпечення ПРРО від ДПС постійно оновлюються. Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується. 

Також присутнім роз’яснено, що перехід від застосування РРО до застосування ПРРО або навпаки, здійснюється через процедуру скасування реєстрації та реєстрацію відповідного РРО чи ПРРО.

Олександр Адаменко наголосив, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. З метою уникнення застосування штрафнх (фінансових) санкцій було звернуто увагу на важливості правильного заповнення реквізитів у фіскальному чеку РРО/ПРРО.  

В ході проведення заходу керівником ДПІ рекомендовано платникам податків з метою спрощення ведення процедури бізнесу максимально використовувати електронні сервіси ДПС Зокрема було поінформовано про переваги та можливості мобільного застосунку «Моя податкова», який запроваджено з вересня 2023 року. 

Присутніх поінформовано, що новий мобільний застосунок «Моя податкова» надає можливість в телефоні безкоштовно та швидко отримувати необхідну інформацію, подавати заяви і декларації,  здійснювати оплати податків та зборів. При цьому Олександр Адаменко звернув увагу, що частина сервісів застосунку доступні без ідентифікації, а саме: перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ, єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП – Дія-Підпис, Smart-ID від ID від Приватбанку та інші. Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і ІOS.  

Зокрема у розділі «Повідомлення» можна отримати відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків для подання декларації про отримані доходи за попередні роки. 

Щоб отримати відомості про доходи необхідно: 

- завантажити застосунок «Моя податкова» в App Store або Google Play; 

- ідентифікуватися онлайн з використанням файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача; 

- обрати «Отримати відомості про суми виплачених доходів у розділі «Послуги»; 

- вказати необхідний період, за який бажаєте отримати відомості; 

- отримати результат за 5 хвилин.

Також були обговорені інші зміни до законодавства, які необхідно враховувати бізнесу під час провадження підприємницької діяльності, зокрема податкові новації, запроваджені відповідно до Закону України від 30.06.2023 року №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Крім того було звернуто увагу платників податків, що з 01 січня   2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, що передбачена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін’юсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/0873. 

Нагадано, що граничний термін подання декларації для громадян, які зобов’язані подати декларацію –  до 1 травня 2024 року, для отримання податкової знижки – до 31 грудня 2024 (включно) року. 

Наприкінці заходу Олександр Адаменко нагадав про розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що діють у 2024 році. Зокрема, що з 01.01.2024 року  відповідно до статей  7 та 8  Закону України від 09.11.2023 року № 3460-ІХ «Про Державний бюджет України на 2024 рік» встановлено на 2024 рік місячні розміри прожиткового мінімуму на одну працездатну особу  у сумі 3028 грн. та мінімальної заробітної плати за місяць  – 7100 гривень з 01 січня 2024 року та 8000 гривень з 01 квітня 2024 року.