Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з платниками податків в Прилуцькій ДПІ

опубліковано 08 лютого 2024 о 16:33

Спливає термін подання звітності за 2023 рок платниками єдиного податку 3 групи та платників, що перебувають на загальній системі оподаткування. Платники єдиного податку першої та другої групи зобов’язані подати річну звітність до першого березня 2024 року.  В Прилуцькій ДПІ постійно проводиться системна робота з платниками та надається практична допомога.

08 лютого 2024 року була проведена зустріч з платниками податків. Зустріч провела заступник начальника – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Прилуцької ДПІ Ірина Щербина. В ході зустрічі були надані відповіді на питання, які виникають в процесі подання звітності фізичними особами підприємцями за 2023 рік – що робити, якщо?

  • не вірно порахували дохід за рік?
  • задекларували помилкові суми до сплати?
  • не додали додаток до декларації щодо сум сплаченого ЄСВ?

У таких випадках потрібно подати нову декларацію і виправити помилку. Є два типи декларації які подають в ході виявлення помилки, а саме: «Звітна нова» і «Уточнююча». «Звітна нова» подається, якщо помилка була виявлена у звітному періоді, який ще не закінчився.  «Уточнююча» подається, якщо виявили помилку після завершення звітного періоду.

Також під час зустрічі Ірина Щербина проінформувала платників, що з 01 січня стартувала кампанія декларування за 2023 рік.  Порядок подання декларації про майновий стан і доходи та оподаткування доходів фізичних осіб встановлено Податковим кодексом України. Було наголошено що 3 01 січня 2024 року введено в дію нову форму Декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467). Нова форма податкової декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб при визначенні мінімального податкового зобов’язання фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.