Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Куликівської ДПІ провели практикум з платниками щодо заповнення та подання декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 15 квітня 2024 о 15:26

Працівники Куликівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області проводять роз’яснювальну роботу серед громадян та надають практичну допомогу під час заповнення та подання в електронному вигляді податкових декларацій про майновий стан і доходи.

Під час чергового заходу начальник ДПІ Марина Семерня зазначила, що платники податків самостійно обирають спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою особою; поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

09 квітня 2024 року було проведено практикум з платниками щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді з використанням ЕЦП.

Платникам роз’яснено про можливість подання «Податкової декларації про майновий стан і доходи» за допомогою електронних сервісів ДПС, які надають можливість часткового автоматичного заповнення декларації на підставі даних Державного реєстру фізичних осіб-платників податків та відомостей про об’єкти нерухомого та рухомого майна.

Під час заходу було наголошено, що з 1 січня стартувала кампанія декларування доходів, отриманих у 2023 році. Громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік, мають задекларувати доходи до 1 травня 2024 року.

Окремо зупинились на питанні декларації поданих з метою отримання податкової знижки.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки наведено в п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України.

Платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податків у річній податковій декларації.

Куликівська ДПІ звертає увагу, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься, тобто для отримання знижки за 2023 рік, необхідно подати декларацію до 31 грудня 2024 року включно.