Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тренінг в Носівська ДПІ: можливість подання платниками єдиного податку першої та другої груп через Електронний кабінет платника податків заяви щодо періоду щорічної відпустки або терміну тимчасової втрати працездатності

опубліковано 12 липня 2024 о 09:21

Днями, у Носівській ДПІ відбувся черговий тренінг за участі начальника Носівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області Олександра Адаменка та платників податків.

Під час заходу Олександр Адаменко ознайомив присутніх з окремими можливостями застосування електронних сервісів ДПС та надав практичну допомогу. Зокрема керівником ДПІ було зазачено, що найпопулярнішим сервісом ДПС для електронного спілкування є Електронний кабінет платника податків. Поінформовано, що через Електронний кабінет можна формувати та передавати до ДПС всю податкову  звітність, отримувати весь комплекс адміністративних послуг, переглядати картки особового рахунку по кожному податку, отримувати консультації. Крім того, громадяни - власники землі та нерухомого майна, можуть переглянути податкові повідомлення - рішення на сплату майнових податків, а також їх сплачувати.

Зважаючи на запитання присутніх більш детально було розглянуто питання щодо порядку подання платниками єдиного податку першої та другої груп через Електронний кабінет платника податків заяви щодо періоду щорічної відпустки або терміну тимчасової втрати працездатності.

Посадовцем було роз’яснено, що відповідно до п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі – ЕРЛН), якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Також згідно з п.п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням витягу з ЕРЛН подається за заявою у довільній формі.

В ході заходу було нагадано, що вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС. При цьому доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг,  або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (Mobile ID та Bank ID) за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.

 

Присутнім доведена інформація, що у платника єдиного податку першої та другої груп, який не використовує працю найманих осіб, є можливіссть скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету надіслати до контролюючого органу лист, який містить заяву довільної форми щодо періоду щорічної відпустки або терміну тимчасової втрати працездатності зі сканованою копією витягу з ЕРЛН (далі – Заява). Форма підготовки такої кореспонденції передбачає заповнення або вибір із запропонованих наступних реквізитів:

код ДПІ, до якого відправляється лист;

тип документа;

тематика звернення;

короткий зміст листа;

сканований документ, який необхідно завантажити (файл у форматі pdf загальним розміром до 5 МБ).

Протягом одного робочого дня після надсилання Заяви її автора буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації Заяви в органі ДПС, до якого вона направлена. Інформацію щодо отримання та реєстрації Заяви в органі ДПС платник може переглянути у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

Наприкінці заходу Олександр Адаменко наголосив на максимальному використанні платниками податків електронних сервісів ДПС а також переваги та зручності в спілкуванні з податковими органами в електронному форматі, зокрема за допомогою сервісу ДПС «Електронний кабінет», мобільного застосунку «Моя податкова», електронної скриньки комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Чернігівській області за адресою ch.ikc@tax.gov.ua.

Тренінг пройшов жваво та плідно. Комунікація та зворотній зв’язок між представниками бізнесу та податковою буде продовжуватись і надалі.