Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок подання податкової декларації з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів

опубліковано 26 листопада 2019 о 10:38

Суб’єктам господарювання, які, відповідно до п. 256.1 ст. 256 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), є платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та здійснюють заготівлю деревини під час проведення заходів: щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей; з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю, у зв’язку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів; а також здійснюють заготівлю другорядних лісових матеріалів, побічні лісові користування та  використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей та проведення науково-дослідних робіт, необхідно протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, подати до контролюючого органу за місцезнаходженням лісової ділянки податкову декларацію з рентної плати, яка повинна містить додаток 9 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування)».

Відповідно до ст. 69 Лісового кодексу України від 21 січня 1994 року № 3852-XII,  спеціальний дозвіл (лісорубний квиток та/або лісовий квиток) на інші види спеціального використання лісових ресурсів видається власниками лісів або постійними лісокористувачами.

Суб’єкти лісових відносин, які видають спеціальні дозволи, до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом, мають направляти контролюючим органам перелік лісокористувачів, яким видано лісорубні квитки та лісові квитки, за встановленою формою (п. п. 258.2.6 п. 258.2 ст. 258 ПКУ).

Форма Податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 із змінами та доповненнями. Невід’ємною частиною декларації є відповідні додатки.

У декларації з рентної плати та додатках 9 до неї заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток. Зокрема, у додатку 9 до декларації передбачено обов’язкове заповнення рядка 4 «Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням лісової ділянки».

 Суб’єкт господарювання, який здійснює спеціальне використання лісових ресурсів на лісових ділянках в різних населених пунктах або в різних районах одного населеного пункту (міста), в т. ч. у випадку об’єднання таких населених пунктів в об’єднані територіальні громади (коди органів місцевого самоврядування за КОАТУУ) різні/однакові), які обслуговуються одним контролюючим органом, подає до такого контролюючого органу одну декларацію з відповідною кількістю додатків 9, що відповідає кількості кодів одиниць адміністративно-територіального устрою (міст обласного значення, районних, об’єднаних територіальних громад, селищних та сільських рад) за місцезнаходженням лісової ділянки, на якій здійснюється спеціальне використання лісових ресурсів.

Нагадуємо, що відповідно до п. п 258.1.1 п.258.1 ст. 258 ПКУ на платників рентної плати покладається відповідальність за правильність обчислення, повноту і своєчасність її внесення до бюджету, а також за своєчасність подання контролюючим органам відповідних податкових декларацій згідно із нормами ПКУ та інших законодавчих актів.