Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Правила ведення обліку доходів і витрат ФОПами у 2021 році

опубліковано 20 липня 2021 о 10:38

З 1 січня 2021 року для фізосіб - підприємців змінено порядок ведення обліку доходів і витрат. Зокрема,

-     фізособи-підприємці на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності за встановленою формою в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

-     фізособи-підприємці - платники єдиного податку І і II груп та платники єдиного податку III групи, які не є платниками ПДВ, мають право вести облік у довільній формі як у паперовому так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів;

-     фізособи-підприємці - платники єдиного податку III групи, які є платниками ПДВ, можуть вести облік у довільній формі як у паперовому так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30 червня 2021 р. за N 865/36487, затверджена типова форма, за якою здійснюють облік доходів і витрат ФОП і фізичні особи, які провадять незалежну профдіяльність, а також Порядку її ведення.

При веденні обліку доходів і витрат у паперовому вигляді самозайнята особа зобов'язана виконувати записи розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюють шляхом створення нового запису, який засвідчують підписом самозайнятої особи.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»