Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО: Новації 2022 року

опубліковано 28 грудня 2021 о 15:43

Фахівці Головного управління ДПС у Чернігівській області вкотре спілкувалися с платниками податків з питань  розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Проведено черговий вебінар, організований ДО «РФПП по Чернігівській області», під час якого заступник начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Ольга Корнієвська та фахівці управлінь податкового аудиту Євген Плахута та електронних сервісів Інна Чумакова довели основні вимоги до застосування РРО з нового року.   

Учасники заходу мали безліч практичних питань, на які отримали відповіді. 

Нагадуємо, що в обов'язковому порядку з 2022 року застосовують РРО -  фізичні особи-підприємці 2 та 3 груп (не залежно від обсягу доходу за  умови здійснення розрахункових  операцій). Фізичні особи-підприємці 1 групи не застосовують РРО та не ведуть облік товарних запасів.

Реєстратори розрахункових операцій (РРО та ПРРО) застосовуються при розрахунках:

готівкою, через POS-термінал із застосуванням електронних платіжних засобів (ЕПЗ), через програмно-технічний комплекс самообслуговування не банківської  установи (готівка та ЕПЗ), у дистанційній торгівлі з ЕПЗ, у тому числі  виключно електронні розрахунки через системи LiqPay, Portmone, iPay, Приват24,  Монобанк, Ощад24/7.

Не потрібно застосовувати РРО при наступних розрахунках:

перерахування коштів з рахунку суб'єкта господарювання на рахунок  суб'єкта господарювання, перерахування коштів через касу банку, через програмно-технічний комплекс самообслуговування банку (готівка та ЕПЗ).

Державна податкова служба України створила та запустила спеціальне безкоштовне програмне забезпечення для використання програмних РРО. Детальніше за посиланням:  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.       

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»