Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи потрібно отримувати ліцензію замість декларації про провадження господарської діяльності, згідно вимог п.2 та п.п.2 п.1 Постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314»

опубліковано 22 вересня 2022 о 09:44

Головне управління ДПС у Чернігівській області з метою забезпечення якісного та своєчасного надання адміністративних послуг у сфері ліцензування виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального, а також неухильного дотримання вимог законодавства у цій сфері повідомляє.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 10 вересня 2022 року №1020 «Про внесення зміни у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314» (далі - Постанова № 1020).

Згідно з цими змінами діяльність у сфері виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, зберігання пального включено до переліку видів господарської діяльності, на які не розповсюджується дія постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» (далі - Постанова № 314), яка передбачає можливість здійснювати діяльність у період воєнного стану на підставі відповідної декларації, без отримання дозвільних документів, зокрема ліцензій.

Протягом одного місяця з дня набрання чинності Постанови № 1020 залишаються дійсними декларації про провадження видів господарської діяльності у цій сфері, які подані суб’єктами господарювання до дня набрання чинності цієї Постанови.

Одночасно протягом зазначеного строку такі суб’єкти господарювання для подальшого провадження такої діяльності повинні отримати відповідні ліцензії у порядку, строки та на умовах, що передбачені законодавством України. Отже для набуття права на здійснення діяльності у сфері виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, зберігання пального суб’єкти господарювання мають отримувати відповідні ліцензії у порядку та строки, визначені Законом України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» (далі - Закон №481).

Таким чином, просимо звернути увагу, на необхідності отримання суб’єктами господарювання відповідних ліцензій протягом одного місяця з дня набрання чинності Постанови №1020.