Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про недопущення порушень платниками податків валютного законодавства

опубліковано 29 листопада 2022 о 16:43

Управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу, що підпунктом 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України органам ДПС надано право проведення документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платниками валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями. Зазначені зміни набрали чинності з 27 травня 2022 року.

У зв’язку із введенням воєнного стану Правлінням Національного банку України прийнято Постанову від 24.02.2022 року №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (зі змінами та доповненнями), якою з метою запобігання виведенню капіталу за кордон, тимчасово скорочено граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями, здійсненими з 05.04.2022 року, з 365 до 180 календарних днів.

У разі виявлення порушення резидентами граничних строків розрахунків, Національний банк України надає податковим органам інформацію про факти ненадходження в установлені Національним банком граничні строки розрахунків або строки, визначені у висновках, грошових коштів, товарів (або незавершення у граничні строки розрахунків імпортних операцій резидентів без увезення продукції на територію України).

Згідно із частиною п’ятою ст. 13 Закону України від 21.06.2018 року №2473-VIII «Про валюту і валютні операції» порушення резидентами строків розрахунків тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 відсотка суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом Національного банку України, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

Головним управлінням ДПС у Чернігівській області станом на 01.11.2022 року відпрацьовано 30 повідомлень про ненадходження в установлені НБУ граничні строки розрахунків грошових коштів чи товарів, яка надана банками до НБУ. За результатами контрольно-перевірочних заходів донараховано 1 723,9 тис грн пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД. Податковим органом і надалі проводяться документальні позапланові перевірки платників податків в частині дотримання вимог валютного законодавства згідно отриманої інформації від НБУ про порушення граничних строків розрахунків.