ДПС виявила, що окремі заклади харчування показують нереально низькі виторги. Деякі господарські об’єкти ресторанного господарства декларують до 50 тисяч гривень на місяць. Це показав аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які працюють у сфері громадського харчування - ресторанах, кафе, барах, який провела ДПС.
На думку податкової, такі показники є економічно необґрунтованими. Навіть невеликий заклад зазвичай потребує мінімум трьох працівників – кухаря, офіціанта та бармена. При цьому відповідно до законодавства заробітна плата кожного з них не може бути меншою за 8 тисяч гривень.
Окрім витрат на оплату праці, власники таких закладів зобов’язані:
- придбати ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем;
- утримувати приміщення;
- закупити продукти;
- забезпечити інші витрати на утримання бізнесу;
- сплачувати податки.
Крім того, окремі ресторатори декларують лише безготівкові операції або готівкові розрахунки у яких є незначними – до 5 % від загального виторгу.
У підсумку очевидно, що при задекларованих виторгах у розмірі до 50 тисяч гривень жоден заклад не зміг би реально функціонувати.
Це шкодить не лише бюджету держави, а й самому бізнесу, адже ризикові заклади потрапляють під посилений контроль.
Державна податкова служба звертає увагу підприємців на необхідність сумлінного виконання норм податкового законодавства. Всі розрахункові операції мають проводитися через реєстратори розрахункових операцій у повному обсязі.
Наголошуємо, що податковий контроль ДПС здійснює з урахуванням рішення РНБО про запровадження правових і організаційних заходів щодо мораторію на безпідставні перевірки та втручання державних органів у діяльність бізнесу, та виключно з урахуванням ризик-орієнтованого підходу і за наявності високих ступенів ризику.