Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Ріпкинської ДПІ інформують про актуальні питання реєстрації платників податків спрощеної системи оподаткування під час зустрічі за «круглим столом» та особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів

опубліковано 16 вересня 2021 о 08:43

Днями начальниця Ріпкинської ДПІ Тетяна Анісовець  за запрошенням Любецької селищної ради прийняла участь у засіданні «круглого столу» на тему «Практичні і законодавчі аспекти ведення власної справи. Державна допомога роботодавцям». На засіданні «круглого столу» учасниками обговорені питання щодо відкриття власної справи та можливості фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва та актуальні питання, що виникають  при реєстрації фізичної особи – підприємця.

Зокрема, начальник Ріпкинської ДПІ Тетяна Анісовець звернула увагу, що порядок вибору або переходу на спрощену систему оподаткування, чи  відмови від спрощеної системи оподаткування  регламентується ст. 298 Податкового кодексу України.    

Тетяна Анісовець роз’яснила, що існує 4 групи єдиного податку:

1) перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

3) третя група - фізичні особи - підприємці які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

4) четверта група - сільськогосподарські товаровиробники:

Крім того, фахівець зосередила увагу, що зареєстровані в установленому порядку ФОП, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановлені для  першої або другої  групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Зареєстровані в установленому порядку ФОП, (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Відмітила, що ФОП, який є платником інших податків і зборів, відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Враховуючи великий суспільний інтерес до запровадження  одноразового(спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, Тетяна Анісовець  повідомила  учасникам круглого столу, що з 21.07.2021 року набув чинності Закон України від 15.06.2021 року №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України  щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Більш детальну інформацію з питань одноразового(спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету платники можуть отримати на на офіційному веб-порталі ДПС України.  Банер «Одноразове добровільне декларування» https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya .

У розділах банеру (Нормативно-правові акти, Повідомлення, Роз’яснення для платників, Аналітичні дані, Зворотній зв’язок, Подати декларацію) акумульована найбільш актуальна та затребувана інформація з даного питання.

Завершуючи зустріч, начальник Ріпкинської ДПІ наголосила, що однією з основних задач сучасного податківця є надання вчасної консультаційної допомоги платникам податків, як тим, що розпочинають власну справу, так і діючим.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»