Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В приміщенні Центру обслуговування платників Носівської ДПІ проведено практикум громадянам щодо реалізації ними права на отримання податкової знижки шляхом подання декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік

опубліковано 10 серпня 2022 о 13:02

Під час проведення заходу начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко  повідомив, що якщо є підстави для отримання податкової знижки за 2021 рік, необхідно до  31 грудня  2022 року (включно) подати до податкового органу за місцем реєстрації декларацію про майновий стан  та доходи.

Податкова знижка  надається,  якщо у фізичної особи були витрати на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання; за користування іпотечним кредитом; пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям; страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення; на оплату допоміжних репродуктивних технологій; на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини; у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу; на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту; орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 статті 166 ПКУ).

         На запитання громадян  щодо отримання податкової знижки на навчання було надано роз’яснення, що відповідно до ст.166 п.166.3 Податкового кодексу України подати декларацію з метою отримання податкової знижки на навчання мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно - технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Тобто, право на отримання податкової знижки мають платники податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.     

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Також громадянам була доведена інформація, що відповідно до п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України  якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Щодо терміну повернення податку на доходи фізичних осіб внаслідок застосування права на податкову знижку фахівцем було надано роз’янення що відповідно до п. 179.8 ст.179 розділу IV Податкового кодексу України сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

 

В ході заходу присутнім надано практичні поради щодо користування Електронним кабінетом,  роз`яснено  порядок отримання електронного цифрового підпису та надано практичні поради з електронного звітування. Зокрема, надано допомогу по заповненню декларацій про майновий стан і доходи  на отримання податкової знижки на навчання.